Blato, blato, blato FOTO/VIDEO

I Rusi i Ukrajinci sada imaju zajedničkog neprijatelja na frontu - blato.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 23.03.2023.

08:54

Blato, blato, blato FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Aleksandr Shulman, File

Naime, posle hladne i snežne zime dolazi polako proleće s kišom i blažim temperaturama a to znači blato na svim linijama fronta.

Snimci postavljeni na društvenim mrežama prikazuju vojnike koji gacaju po rovovima i uništena vozila koja su zaglavila u blatu. Situacija je posebno komplikovana oko Bahmuta, gde već mesecima besni borba između ruskih i ukrajinskih snaga.

U blizini tog grada vozač ukrajinskog tenka T-64 kaže da taj sovjetski model nema problema s blatom: "Gusenice su mu tako dizajnirane da stvarno retko zapne." Noviji modeli poput T-72 ili T-90 lošiji su, kazao je vojnik koji je tražio da se ne imenuje. Putevi u Donbasu često su prekriveni slavnom crnicom, bogatom humusom i vrlo plodnom. Ali ona se na kiši pretvara u žitko blato. Takvi uslovi otežavaju pomeranje linija fronta koje su relativno nepromenjene od novembra prošle godine.

"Obe strane čekaju da se vremenski uslovi poboljšaju", rekao je Ruslan, komandant ukrajinske artiljerijske jedinice. "Velike ofanzive su nemoguće ili barem vrlo problematične. Vreme je na strani branioca", rekao je on.

Uslovi takođe otežavaju i evakuacije. "Naravno, to je problem, ali uvek smo uspeli da pronađemo prikladno vozilo za transport ranjenog vojnika u bolnicu, iako se ne možemo kretati brzo", rekao je član saniteta u malom selu blizu fronta koji je takože zahtevao da mu se ne obkavi ime.

"Pogledajte ovo ", dodaje i pokazuje na put s rupama koji je prekriven debelim, klizavim blatom.

Potporučnik u pešačkoj jedinici blizu Bahmuta rekao je da je kiša "veliki problem". "Naši momci ostaju u rovovima, u blatu, i moraju da brane poziciju. Guseničari su takođe blokirani, i na našoj i na njihovoj strani. Ali kad postane suvo i ostane tako tri ili četiri nedelje, definitivno će biti velikih napada", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: