"Likvidirana" ozloglašena grupa Hive

Ministarstvo pravde SAD objavilo je likvidaciju hakerske grupe Hive koja je imala žrtve svuda po svetu.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 26.01.2023.

20:00

EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

"Sinoć je DOJ uklonio međunarodnu mrežu hakera za ransomver (ransomware) koji su odgovorni za iznuđivanje i pokušaj iznuđivanja stotina miliona dolara od žrtava u Sjedinjenim Državama i širom sveta", rekao je državni tužilac Merik Garland na sajtu DOJ-a.

Kako navodi agencija, FBI je prodro u kompjuterske mreže grupe, presreo njihove ključeve za dešifrovanje i podelio ih žrtvama hakera širom sveta, čime je sprečio isplatu 130 miliona dolara otkupa. Napominje se da je grupa od juna 2021. ciljala više od 1.500 žrtava širom sveta, a za to vreme je dobila više od 100 miliona dolara otkupa.

Među žrtvama hakera Hive bile su bolnice, škole, finansijske kompanije i drugi subjekti kritične infrastrukture. U jednom incidentu, bolnica koju je napala ova grupa bila je prinuđena da pređe na analogne metode nege i nije mogla da primi nove pacijente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: