Belen položio zakletvu

Aleksander van der Belen položio je danas, u austrijskom parlamentu, zakletvu kojom otpočinje drugi mandat na mestu predsednika Austrije.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 26.01.2023.

15:54

Belen položio zakletvu
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

"Zaklinjem se da ću poštovati Ustav Republike i obavljati svoje obaveze po najboljoj savesti i znanju", rekao je on.

Poslanici gotovo svih parlamentarnih partija dugim aplauzom su pozdravili zakletvu predsednika, a jedino su poslanici Slobodarske partije (FPO) samo na kratko aklamovali.

Naime, u intervjuu javnom servisu ORF Van der Belen je prethodno najavio da najverovatnije ne bi dao nalog za formiranje vlade FPO pod Herbertom Kiklom iako pobedi na izborima.

Van der Belen je poručio da Kikl ne može računati da bi u slučaju pobede na izborima dobio automatski nalog za formiranje vlade.

"Ne bih svojim delovanjem doprineo napretku antievropske partije, partije koja ne osuđuje rat Rusije protiv Ukrajine", naglasio je on.

Van der Belen je ukazao da u Ustavu ne stoji da stranka koja dobije najviše glasova mora dobiti i nalog za formiranje vlade.

"Stoji u Ustavu da predsednik imenuje mandatara, i da je to njegova lična odluka. To je jedna od malobrojnih tačaka po kojoj je predsednik slobodan da donosi odluke", objasnio je on.

FPO je jedina parlamentarna stranka koja kritikuje vladu Austrije zbog podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, smatrajući da je to kršenje neutralnosti.

Takođe je FPO i jedina koja je u Austriji kritikovala odluku da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Inače na svečano polaganje zakletve predsednika Austrije nisu bile pozvane diplomate Rusije, Belorusije i Irana, dok su diplomatski predstavnici svih evropskih zemalja dobili poziv, a tako i oni sa Zapadnog Balkana.

Van der Belen je na prošlim predsedničkim izborima, održanim 17.oktobra, pobedio u prvom krugu sa 56,7 odsto dobijenih glasova, čime je izabran na daljih mandat od šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: