Rusi se povukli, i šta sad?

Ruske snage su napustile stratešku isturenu ispostavu na Zmijskom ostrvu, dovodeći u pitanje ratne ciljeve Moskve dok ukrajinski sukob ulazi u peti mesec.

Izvor: aljazeera.net

Utorak, 05.07.2022.

13:36

Rusi se povukli, i šta sad?
Foto: Profimedia

To je napisao Mark Episkopos za "National Interest".

Navodi da je zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov objavio u četvrtak da se ruska vojska povukla sa Zmijskog ostrva.

"Dana 30. juna, kao čin dobre volje, Oružane snage Ruske Federacije završile su dodeljene zadatke na Zmijskom ostrvu i povukle tamo stacionirani garnizon. Time je svetskoj zajednici pokazano da se Ruska Federacija ne meša u napore Ujedinjenih naroda da organizuju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine", rekao je Konašenkov.

Ukrajinski mali komad teritorije koji viri iz mora, Zmijsko ostrvo, koje se nalazi jugozapadno od lučkog grada Odese, zauzele su ruske trupe u ranoj fazi ukrajinskog rata.
  • "Gest dobre volje" ili ...


Ruske snage uspešno su odbile niz pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da ponovo zauzmu ostrvo tokom maja, a stručnjaci kažu da su nedavne isporuke haubica i brodskih projektila sa Zapada konačno preokrenule vagu u korist Kijeva, piše "Episkopos" u autorskom tekstu za "National Interest".

Kako autor navodi, Kremlj je iznenadno povlačenje opisao kao gest dobre volje, s ciljem ublažavanja globalne krize nesigurnosti hrane, ali nije bilo prethodnih naznaka da Moskva razmatra planove za preduzimanje takvih koraka.

Štaviše, čini se da ta odluka nije u skladu sa stavom ruskih zvaničnika u tekućim pregovorima o izvozu žitarica.

Rusija dosledno predstavlja nadolazeću krizu gladi prvenstveno kao posledicu režima sankcija Zapada uspostavljenih nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je tvrdnje ukrajinskih i zapadnih zvaničnika da ruska pomorska blokada sprečava da milioni tona žitarica napuste ukrajinske luke, ustvrdivši u nedavnom intervjuu da Ukrajina može slobodno da koristi alternativne izvozne rute žitarica preko Poljske, Rumunije i Belorusije.
  • Kome ostrvo pripada?


Ruski političari pokušali su da izjednače razlog koji je Moskva navela za napuštanje Zmijskog ostrva s prethodnim izjavama Kremlja podilazeći stavu javnosti.

"Danas čujemo mnogo buke o tome da Rusija potpomaže globalnu prehrambenu krizu", rekao je Aleksej Čepa, član ruske Državne dume.

"Te male isporuke, na globalnom nivou, koje se mogu izvršiti sa teritorija Odese pomorskim rutama, ne rešavaju probleme stvorene ratom sankcija (protiv Rusije) i posledicama pandemije čak nimalo. Shvatamo da su optužbe protiv Rusije apsurdne – ipak, ova je odluka donesena kako bi se našim protivnicima oduzela mogućnost iskorišćavanja ove teme", dodao je Čepa.

Kijev odbacuje Moskvin prikaz događaja, piše Episkopos, tvrdeći umesto toga da je oterao ruske snage sa ostrva nakon velikog noćnog napada, koji je Rusiju navodno koštao stotine miliona dolara u vojnoj opremi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je taj razvoj događaja pozdravio kao pobedu, objavivši da je Zmijsko ostrvo "ponovo slobodno".

Ne čini se da ukrajinska vojska, koja je potrošila znatne resurse od kako je rat počeo da istera Rusiju sa Zmijskog ostrva, ima ikakve neposredne planove da postavi garnizon na maloj pomorskoj teritoriji, piše Episkopos.

Ostrvo je, za sada, ničija zemlja, budući da ruska Crnomorska flota zadržava kontrolu nad velikim delom crnomorske obale Ukrajine.
EPA-EFE MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT
  • Kontrola brodskih puteva


Ruski zastupnik Aleksej Černjak rekao je u petak da Zmijsko ostrvo ostaje pod kontrolom Rusije, u smislu da je još u dometu ruskih raketnih sistema i obližnjih ratnih brodova, sprečavajući Ukrajinu da ga efektivno povrati.

Ipak, gubitak Zmijskog ostrva kao isturene polazne tačke zadaje udarac sposobnosti Rusije da zaprieti Odesi, lišava Moskvu ključnog načina kontrole brodskih puteva za ukrajinsko žito i izbacuje iz igre mogućnost enklave pod ruskom kontrolom – koje je ruska vojska navodno nameravala ojačati raketnim sistemima dugog dometa S-400 – koja bi se koristila za pritisak na jugoistočno krilo NATO-a, piše Episkopos.
  • Ruske snage nastavljaju pritisak na Odesu


Na istoku Ukrajine čini se da ruska ofanziva na Donbas polako uspeva, dok se ruske i Rusiji bliske separatističke jedinice sve više približavaju proterivanju ukrajinske vojske iz regije.

Ruske snage nastavljaju da pritiskaju Odesu, za koju se veruje da je jedna od glavnih nagrada rata, uz smrtonosne vazdušne napade, piše Episkopos.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: