Menjaju oznake roka trajanja na hrani: "Jednostavno se ne pokvari dan nakon isteka"

Na mnogim prehrambenim proizvodima u EU doći će do promene kod datuma roka trajanja kako bi se sprečilo nepotrebno bacanje hrane.

Izvor: Fenix magazin/Veèernji list

Ponedeljak, 25.10.2021.

17:13

Menjaju oznake roka trajanja na hrani:
Foto: Depositphotos, bitpics

Evropska unija planira novi zakon za prehrambene prodavnice, a koji bi trebalo da stupi na snagu u narednih nekoliko meseci.

Prva promena u novom zakonu biće usmerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja.

Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s posebno dugim rokom trajanja neće imati oznaku "upotrebiti do..." koja označava krajnji preporučeni datum do kog možete jesti hranu vrhunskog kvaliteta. Reč je o proizvodima poput pirinča, testenine, kafe i ulja, navodi Fenix magazin, a prenosi Večernji list.

Druga promjena tiče se napomene "najbolje upotrebiti do…" koja označava datum do kog je hrana na svom vrhuncu po ukusu ili kvalitetu. Ta napomena bi trebalo da se izostavi ili zameni drugom oznakom, na primer "često dobro i nakon…". Međutim, rok upotrebe ostaće za svežu hranu kao što su meso, riba i druga kvarljiva roba.

Ovakav zakon o prehrambenim proizvodima priprema se zbog rezultata istraživanja koje je proveo Institut Johann Heinrich von Thünen (TI) u ime Saveznog ministarstva hrane i poljoprivrede.

Rezultati istraživanja pokazali su da uz 52 odsto sve otpadne hrane, veliki deo smeća nastaje u privatnim domaćinstvima. Samo u Nemačkoj se svake godine baci oko 12 miliona tona hrane. Drugi deo čine velike korporacije koje više ne mogu prodavati svoje proizvode nakon što je istekao rok upotrebe.

Savezna kancelarija za hranu i poljoprivredu takođe je naglasila da datum do isteka roka ne znači da je hranu potrebno baciti. Umesto toga, označava trenutak u kojem hrana zadržava svoja specifična svojstva pod odgovarajućim uslovima skladištenja.

Evropska predstavnica CDU-a Kristin Šnajder takođe vidi potrebu za delovanjem povodom ogromnog bacanja hrane.

"Proizvodi se jednostavno ne pokvare dan nakon isteka roka. Situacija u kojoj ljudi uzimaju jestivu hranu iz kontejnera pokazuje koliko hitno moramo delovati", rekla je političarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli: