Subota, 14.09.2002.

15:08

Počela hapšenja odgovornih za zločin u Paulin Dvoru

Izvor: Beta

Default images

Hrvatska policija je u subotu uhapsila 2 osobe osumnjičene da su učestvovale u ubistvu 19 civila u Paulin Dvoru. Kako je saaopštio hrvatski MUP, nakon utvrdjivanja osnovanje sumnje da je izvršeno krivično delo, u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku privedeni su 43-godišnji aktivni vojnik i 33-godišnji civil, oba sa šireg osiječkog područja. Oni su osumnjičeni da su, zajedno sa za sada neutvrdjenim brojem nepoznatih osoba 11. decembra 1991. u večernjim satima, kao pripadnici 130. rezervne brigade Hrvatske vojske, nalazeći se u tom trenutku van dužnosti, počinili ubistvo 19 civila.

Osiječka policija obavila je poslednje informativne razgovore s petnaestak osoba u okviru istrage koja ima za cilj rasvetljavanje okolnosti ratnog zločina u Paulin Dvoru 1991, kada je ubijeno 18 srpskih civila, piše u subotu "Slobodna Dalmacija". Portparol osiječko-baranjske policijske uprave Stipo Rimac nije želeo da iznese detalje policijske istrage, niti da navede imena ispitanih. Portparol MUP Zinka Bardić je potvrdila da je kriminalistička obrada u završnoj fazi, kao i da pripadnici osiječko-baranjske policije i vojna policija u koordinaciji sa Upravom kriminalističke policije MUP i državnim tužilaštvom poslednjih nekoliko nedelja sprovode intenzivnu obradu zločina nad 18 srpskih civila iz Paulin Dvora. Paulin Dvor je malo mesto u blizini Osijeka. Masakr 18 civila iz tog mesta, jednog madjarske i 17 osoba srpske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci iskopani ovog proleća u masovnoj grobnici Rizvanuša kraj Gospića, jedan je od drastičnijih otkrivenih ratnih zločina počinjen nad civilima na ovim prostorima, piše list.

Kako do sada ukazuju nezvanični podaci, pripadnici Hrvatske vojske krajem 1991. su zatvorili 18 stanovinika Paulin Dvora u kućni pritvor u kuću meštanina Andrije Bukvića, kako bi ih posle iskoristili u razmeni zarobljenika. U noći izmedju 11. i 12. decembra svi su pobijeni, osim jednog civila, čije je telo pronadjeno nekoliko dana ranije ispred kuće, a njihova tela su 3 dana kasnije prebačena u skladište Lug kraj Čepina, gde su zakopana, da bi na leševe zatim bila nagomilana gomila havarisanih vojnih vozila, podseća list. Šest godina leševi su bili pokopani u Lugu, ali kako su 1997. na osiječkom području boravili haški istražioci, izvršioci zločina trebalo je da se pobrinu za uklanjanje leševa, navodi list. Jedan od dokaza koji govore u prilog toj činjenici je pismo tadašnjeg zapovednika Zbornog područja Djakovo Djure Dečaka, koji je potkraj 1996. od tadašnjeg zapovednika tajnih službi Miroslava Tudjmana tražio savet šta da se dalje radi s leševima, podseća "Slobodna Dalmacija". Početkom 1997, 14. januara, izvršena je trodnevna blokada skladišta Lug i obezbedjen je transport tela ubijenih prema Lici. Leševi su uz najveće mere bezbednosti u plastičnim burićima prebačeni u Rizvanušu kraj Gospića, gde su ove godine iskopani. Osim neposrednih počinilaca zločina, istragom u sklopu opsežne i dobro pripremljene akcije trebalo bi da bude rasvetljeno i ko su bili nalogodavci i po čijem su nalogu tela ubijenih iz bivšeg vojnog skladišta Lug 6 godina nakon ubistva transportovana u Liku. Ipak, za sada će se istraga zasnivati na utvrdjivanju direktnih izvršilaca, za šta se sumnjiče pripadnici HV, navodi se u tekstu.

Zločin je u javnosti otkriven u maju ove godine nakon ekshumacije tela, čiji su ostaci i pronadjeni dokumenti upućeni na sudskomedicinsku analizu, kako bi analizom DNK pouzdano bio utvrdjen njihov identitet. U čitavu priču odmah se uključio i tim istražilaca Haškog tribunala, koji se duže bavio tim slučajem, a na vanrednom sastanku održanom krajem maja ove godine, policiji, nadležnom državnom tužilaštvu i obaveštajnim agencijama naloženo je da najhitnije prikupe sva saznanja u vezi sa zločinom.

Kako tvrdi "Slobodna Dalmacija", ubice 18 civila iz Paulin Dvora još su 1991. bile poznate, i to na osnovu informacija jednog od zapovednika 101. brigade koji je nakon ubistava svom zapovedništvu dostavio imena počinilaca. Medjutim, pošto njegovi nadredjeni nisu ništa preduzeli, on je napustio HV. Prva faza pokušaja rasvetljavanja zločina trebalo bi da se zasniva na utvrdjivanju direktnih izvršilaca zločina, a kako saznaje "Slobodna Dalmacija", prikupljeno je već dosta dokaza koji bi mogli da omoguće da nekoliko osoba bude terećeno za ubistva civila. Za proces koji će uslediti biće nadležan sud u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: