Petak, 05.07.2002.

12:42

Ivica Racan podneo ostavku

Izvor: SRNA, Beta

Default images
Hrvatski premijer Ivica Racan u petak je podneo ostavku posto je iz vladajuce petoclane koalicije istupila druga stranka po snazi, Hrvatska socijalno-liberalna stranka Drazena Budise. Ostavka Racana znaci i pad Vlade, a ostavka je podneta nakon zatvorene sednice Vlade.

Racan je izjavio da je morao da podnese ostavku jer je deo vladajuce koalicije ugrozio dalji rad Vlade svojim izjavama da je koalicija potrosena i da su Hrvatskoj potrebni prevremeni izbori. "Moja odluka je teska, ali ispravna. Ovo nije ustavna kriza u Hrvatskoj, vec resavanje nagomilanih problema u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Racan u televizijskom obracanju naciji. Racan je izrazio nadu da ce mu hrvatski predsednik Stjepan Mesic poveriti mandat za sastav nove Vlade, koju bi morao da predlozi Saboru u roku od 30 dana. "S predlogom novog sastava Vlade bih pred Sabor mogao da izadjem znatno ranije kako bi problemi u zemlji poceli sto pre da budu resavani", rekao je Racan.

Ostavka Racana i pad Vlade usledili su nakon krize koja je pre nekoliko nedelja izbila u vladajucoj koaliciji, a koja je rezultirala izlaskom iz koalicije Hrvatske socijal-liberalne stranke Drazena Budise. Budisa je nedavno izjavio da su Hrvatskoj neophodni prevremeni izbori, a kriza u koaliciji je nastavljena kada je predsednik HSLS na sednici Vlade prvo glasao za ratifikaciju sporazuma sa Slovenijom o nuklearnoj elektrani Krsko, a potom se predomislio i zatrazio od svojih poslanika u Saboru da glasaju protiv sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: