Petak, 15.06.2001.

12:22

FHP: NEPRAVICNO SUDJENJE SRBIMA

Izvor: B92

Default images
Fond za humanitarno pravo ocenio je u petak da sudjenje Cedomiru Jovanovicu i Andjelku Kolasincu pred medjunarodnim vecem suda u Prizrenu nije bilo pravicno i da presuda kompromituje napore medjunarodne zajednice ka uspostavljanju vladavine prava na Kosovu, javlja FoNet. Jovanovic je osudjen na 20 godina zatvora, a Kolasinac na pet godina, zbog ratnih zlocina nad albanskim civilima u Orahovcu, tokom NATO bombardovanja. "Optuzenima je grubo prekrseno pravo na upotrebu maternjeg jezika. Njima je sudjeno na albanskom i engleskom jeziku, tako da im je bila uskracena mogucnost da prate pretres, osporavaju dokaze ili da se pozivaju na njih. Optuzeni nisu mogli da prate iskaze i ispitivanje svedoka, jer im nije omogucen prevod. Na srpski je preveden samo deo sudjenja koji je usao u zapisnik, tako da okrivljeni nisu mogli da znaju sta sudija nije uneo u zapisnik, a koristilo bi njihovoj odbrani", saopstio je FHP.

"Jovanovic i Kolasinac nisu prisustvovali pretresu koji je 8. juna odrzan u Beogradu. Izvedeni dokazi u Beogradu, medjutim, nisu procitani u Prizrenu, tako da optuzeni nisu znali sta ih od tih dokaza tereti, a sta im ide u prilog", navodi se u saopstenju. Dodaje se da su na pretresu "citani iskazi dati policiji, sto je zakonom izricito zabranjeno". FHP navodi da je nemacki sudija Ingo Risen "postavljao svedocima sugestivna pitanja, s namerom da ih uputi na zeljeni odgovor". "Istovremeno, davao je neumesne i cinicne komentare, kojima je otvoreno pokazivao netrpeljivost prema optuzenima, narocito prema Kolasincu". FHP je zatrazio od Vrhovnog suda Kosova da vrati predmet na ponovno sudjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: