Ponedeljak, 11.06.2001.

23:22

MINISTRI EU PODRZALI PLAN BORISA TRAJKOVSKOG

Izvor: B92

Default images
Sefovi diplomatija Evropske unije podrzali su na zasedanju u Luksemburgu plan makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog o razoruzanju albanskih ekstremista, ocenivsi da je to konstruktivan pristup za prevazilazenje sadasnje krize. Ministri su pozvali vlasti u Skoplju da "sto pre pocnu sa sprovodjenjem tog plana". Stavove petnaestorica sa sastanka prenosi novinar Radija B 92 za egenciju Sense Miodrag Vidic.

Petnaestorica su jos jednom najostrije osudili nastavljanje teroristickih akcija albanskih ekstremista. Kao i u prethodnim evropskim zakljuccima o makedonskoj krizi, ekstremisti se jos jednom pozivaju da odloze oruzje, dok se Vladi u Skoplju ponovo porucuje da svi odgovori na ove akcije moraju da budu srazmerni. Pozdravljena je odluka Albanaca sa Juga Srbije o polaganju oruzja, kao i miran ulazak jugoslovenskih snaga u Zonu bezbednosti. Jugoslovenske i srpske vlasti, kao i albanski predstavnici, pozvani su da sklopljene sporazume primene bez odlaganja i da ucine dalji napor u izgradnji mera poverenja. To ukljucuje patroliranje multietnicke policije, povratak raseljenih lica i integraciju albanskog stanovnistva u lokalne strukture vlasti.

Savet ministara EU takodje je pozdravio “Ustavne okvire” za privremenu samoupravu na Kosovu kao osnovu za opste izbore najavljene za 17. novembar.

U izvestaju pod nazivom “Pregled procesa stabilizacije i pridruzivanja” osim procene stanja u svakoj od zemalja regiona, ponudjene su i konkretne preporuke u pravcu politicke stabilizacije, ekonomske konsolidacije i resavanja bezbednosnih pitanja. Ponovljen je stav da je regionalna saradnja sustinski element procesa stabilizacije i pridruzivanja i svaka zemlja je pozvana da na tom planu nacini konkretan napredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: