Subota, 19.05.2001.

23:19

POLEMIKA KOJA JE OBELEZILA DRUGI DAN KONFERENCIJE

Izvor: B92

Default images
Teme koje su u subotu bile na dnevnom redu konferencije “U potrazi za istinom i odgovornoscu – ka demokratskoj buducnosti” u organizaciji B92, bile su razlozi zbog kojih je neophodno suocavanje sa prosloscu i kako to uciniti. Ono sto je, medjutim, izazvalo najvise diskusije je rad komisije za istinu i pomirenje koju je osnovao predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica. Predsednik udruzenja gradjana Istina i pomirenje iz Sarajeva Jakob Finci i direktor Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovacevic Vuco su ovu polemiku izdvojili kao najprovokativniji deo rasprave. Finci kaze da je njegov utisak da je “ocito da je ideja predsednika Kostunice da formira Komisiju za istinu i pomirenje ovako ad hoc bez vecih konsultacija nije dobila podrsku ni svih ucesnika konferencije ni svih gradjana Srbije, s obzirom na reprezentativna uzorak na konferenciji”. “Tako da na tome treba jos raditi”, kaze Finci.

Biljana Kovacevic Vuco kaze da je za nju bio najprovokativniji govor Svetozara Stojanovica – kao clana Komisije za istinu: “On je upravo svojom diskusijom dokazao ono cega sam se ja bojala - da ce se ta komisija baviti trazenjem izgovora za sve ono sto se desilo u Srbiji i oko Srbije medju susedima, a koje je prouzrokovano u Srbiji jer je on toliko mnogo govorio o ciscenju tudjeg dvorista i toliko mnogo je koristio floskule o nepravdi i selektivnosti medjunarodne zajednice. Taj ‘kalimero sindrom’ koji sluzi kao izgovor za sustinsko odbijanje sagledavanja sta se desilo ovde je. Meni se cini da je ovaj utisak sustina onoga sto se desava izmedju uslovnog receno izmedju ove dve sukobljene struje od kojih je jedna za odbor Kostunicin a druga je protiv”, kaze Biljana Kovacevic Vuco.

Na pocetku danasnjeg rada konferencije izlozeni su rezultati istrazivanja koje je za RTV B92 uradio Stratedzik marketing a koje se tice informacija i stavova gradjana povodom zlocina, kivice i odgovornosti za ratove na teritoriji bivse Jugoslavije. Jedini ucesnik konferencije sa Kosova Nora Ahmetaj za B92 kaze da je razocarana stavovima anketiranih gradjana. “Stalno su krivci drugi – nikako da krenu od sebe – ili je kriv NATO, ili Hrvatska ili Slovenija ili Bosna. Ili je to izbegavanje suocavanja a pitanje je da li zele da znaju ili nemaju dovoljno ifmormacija”, kaze Nora Ahmetaj.

Predsednik Hrvatskog helsinskog odbora za ljudska prava Zarko Puhovski izazvao je polemiku svojim izlaganjem i stavom da pre formiranja bilo kakvih komisija mora da usledi izvinjenje. Puhovski za B92 kaze da bi najpre trebalo da usledi “sluzbena izjava sefa drzava bilo koje, koji bi rekao otprilike: ‘izrazavam duboko zaljenje sivma onima koji su poslednjih deset godina povredjeni delovanjem sluzbenih organa, posebno vojske ili bilo kojeg drzavljanina drzave kojoj sam danas na celu premda nisam bio na celu te drzave u to doba. Smatram sam kao naslednik ranijih funkcionera drzave odgovoran za to’”. Puhovski kaze da dok se to ne kaze ne vidi nacina da se stvari na drugi nacin pokrenu i objasnjava: “Na to je odgovoreno da su te isprike izlizane, ali kod nas tih isprika sluzbeno uopste nije bilo. Nesto je pokusao reci g. Djukanovic, ali je on upotrebio formulu ‘da mu je zao’. Ta isprika je potrebna jednostavno zato sto rat nije poceo zbog dnevnih potreba da se bolje zivi nego zbog simbolicnih razloga: ‘hocemo sahovnicu – necemo sahovnicu’ – ‘hocemo petokratku – necemo petokraku’ i njegov zavrsetak mora biti kao i pocetak izveden najpre na simbolickoj razini”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: