Utorak, 13.02.2001.

23:54

ZASEDANJE SKUPSTINE SRBIJE

Izvor: B92

Default images
Poslanici Skupstine Srbije ukinuli su, na sednici u utorak, taksu na elektricno brojilo kao nacin finansiranja Radio-televizije Srbije i ustanovili nov nacin obezbedjivanja bivsih predsednika. Obrazlazuci potrebu za ukidanje takse, ministar finansija Bozidar Djelic rekao je da je taj sistem "neprirodan i nepravican" i najavio da ce nov zakon o finansiranju drzavne televizije biti donet najduze za 3 meseca.

Zakon o posebnim pravima i duznostima predsednika Republike predvidja da ce bivsi predsednici od sada imati samo jednog zaposlenog u obezbedjenju, jednog administrativnog pomocnika i sluzbeni automobil po potrebi. Poslanici Socijalisticke partije Srbije i Srpske radikalne stranke optuzili su DOS da takvim zakonom omogucava nesmetanu otmicu bivseg predsednika Slobodana Milosevica, sto je u izjavi za B92 odbacio ministar pravde Vladan Batic. "To nema nikakve veze, eventualno izrucenje Hagu regulisace se zakonom. Prema tome, te stvari se ne resavaju zakonom o privilegijama, Milosevic ima toliko para da moze imati stotine clanova obezbedjenja", rekao je Batic.

Na dnevnom redu zasedanja bio je i predlog zakona o ukidanju Zakona o informisanju koji uz amandmane u dva clana predvidja da zakon o javnom informisanju prestaje da vazi, sem odredbi o upisu u registar javnih glasila i objavljivanju odgovora i ispravki. Posle visecasovne rasprave u kojoj su predstavnici opozicije naglasavali da ce ukidanjem Zakona o informisanju nestati odgovornost u toj oblasti posto su, kako je navedeno, svi mediji u rukama nove vlasti, zakon ipak nije usvojen. Naime, posle izlaganja Vladana Batica koji je u ime Vlade obrazlagao Predlog zakona, sef poslanicke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolic izasao je na govornicu u zelji da replicira, a predsednik Skupstine Dragan Marsicanin mu to nije dozvolio uz obrazlozenje da nije pomenut. "Da ne bismo primenjivali ono sto je inace Poslovnikom predvidjeno, a to je fizicko udaljavanje sa govornice, prekinuceno sednicu i nastaviti je u sredu 10 sati", rekao je Marsicanin i time prekinuo sednicu.

Na sednici u sredu, poslanici ce, osim o Zakonu o informisanju, raspravljati i o prestanku funkcija i razresenju nosilaca pravosudnih funkcija i stavljanju van snage odluke iz 1999. godine o razresenju sudija, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: