Petak, 09.02.2001.

21:26

EU ZELI CRNU GORU U JUGOSLAVIJI

Izvor: B92

Default images
Evropska unija je u petak uvece u Podgorici porucila da zeli da vidi Crnu Goru u sastavu SR Jugoslavije i upozorila crnogorske politicare da se "ne zalecu i ne prave ishitrene poteze po pitanju referenduma", javlja SRNA. Delegacija EU, koju predvodi generalni direktor za politicka pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova Svedske Sven Olaf Peterson, u petak je u Podgorici zvanicnicima Crne Gore prenela poruku Brisela da se EU zalaze za dijalog Crne Gore i Srbije o redefinisanju odnosa i potvrdila nastavak podrske reforama u Crnoj Gori. Delegacija EU je u odvojenim susretima s predsednicima Vlade i Skupstine Crne Gore Filipom Vujanovicem i Svetozarom Marovicem prenela poruku iz Brisela da se Unija zalaze za dijalog Srbije i Crne Gore o redefinisanju odnosa u zajednici, koja ce obezbediti ocuvanje mira i stabilnosti u regionu i dalje jacanje demokratije. "EU je snazno protiv unilateralnih i nesmotrenih poteza i zeli naprednu Crnu Goru sa zasticenim interesima u okviru SRJ. EU zahteva da zvanicnici iz Podgorice i Beograda sednu za sto i razgovaraju", rekao je u petak novinarima sef delegacije trojke EU Sven Olaf Peterson, nakon razgovora sa crnogorskim rukovodstvom. Peterson je rekao da je na crnogorskim liderima odluka da li ce raspisati referendum i dodao da je EU jasno izrazila stav o tom pitanju. "Ali lideri u jednoj zemlji uvek moraju snositi odgovornost za svoje odluke", istakao je Peterson.

U razgovoru s Vujanovicem, Peterson je rekao je da EU "visoko uvazava politiku Crne Gore u prethodnom periodu i istakao da ce biti nastavljen program podrske reformama u Crnoj Gori i u ovoj godini i to u istom obimu i intenzitetu kao i prosle", saopsteno je iz Kabineta premijera Crne Gore, javlja Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: