Utorak, 06.02.2001.

15:58

VLAHOVIC: MORAMO DA IMAMO TRANSPARENTNU PRIVATIZACIJU

Izvor: B92

Default images
Naftna industrija Srbije i EPS nisu spremni za prodaju i nece biti predmet privatizacije jos najmanje dve do tri godine, tvrdi u izjavi za Radio B92 Aleksandar Vlahovic, ministar za privatizaciju u Vladi Srbije. Vlahovic je kao "moguce" ocenio spekulacije u javnosti da se iza nekih stranih firmi zainteresovanih za NIS, u stvari krije kapital bivsih celnika rezima. "Upravo zbog toga moramo da imamo transparentne privatizacione procese, pogotovo kad se radi o prodaji velikih sistema i velikih preduzeca", upozorio je on. "Transparentno znaci angazovati finansijske savetnike i pripremiti sva neophodna dokumenata, koje cemo kasnije poslati na adrese najznacajnijih potencijalnih strateskih partnera. Ako pregovarate samo sa Luk oilom, odmah postavljam pitanje da li je to transparentno - naravno da nije", smatra Vlahovic.

Na optuzbe sindikata beogradskog brodogradilista da je kao ekspert za procenu kapitala »Diloita i Tusa« namerno potcenio vrednost njihove firme, Vlahovic je taj sindikat pozvao da angazuju drugu konsultantsku kucu. "Ta druga kuca neka napravi verifikaciju svega sto je uradjeno '97 ili '96. godine, i posle toga ce imati realnu osnovu za razgovor o tome da li je bilo potcenjeno ili precenjeno. Ali procena vrednosti je osnov za pregovore. Kad nemate drugu stranu, procena vrednosti je uvek diskutabilna. Druga strana je uvek bila drzava u ovom slucaju. Ako firma krece u vlasnicku transformaciju, mora da uradi procenu vrednosti, i dolazi kod Direkcije za procenu vrednosti koja treba da stavi pecat. I kad Direkcija stavi pecat, mi shvatamo Direkciju kao trziste koje je verifikovalo vrednost. Pitanje je, mozda je upravo procena nekih preduzeca bila precenjena, za sta ja generalno mislim da se desilo", rekao je ministar za privatizaciju.

Aleksandar Vlahovic je bio jedan od partnera konsultantske firme »Diloit i Tus«. »Kada sam imenovan za ministra, shodno pravilima moje firme, povukao sam svoj kapital i nisam ga jos ulozio u neku drugu kompaniju«, tvrdi on, i najavljuje da ce svoju imovinu, kovertiranu, predati parlamentarnoj komisiji. "Za cetiri godine mogu da otvore i da provere da li se moja imovina i za dolar uvecala, a bojim se da ce drasticno da se smanji, s obzirom da moram da finansiramo i zivot narednih dve, tri godine. U "Diloit i Tusu" nisam imao platu, ziveo sam od profita koji se pravio u centralnoj Evropi. U Vladi ne znam koliku imam platu, jos nisam pitao sluzbu, ali mi je koleginica iz Ministarstva za saobracaj i veze rekla da je plata 5.000 dinara, tako da cemo morati da napravimo veliko smanjenje troskova - cigarete i ostalo...", rekao je Vlahovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: