Subota, 23.12.2000.

19:49

CESID: DO 16 CASOVA GLASALO OKO 40 ODSTO GLASACA

Izvor: B92

Default images
Do 16 casova u Srbiji je na prijevremenim parlamentarnim izborima glasalo 39,8 odsto gradjana sa pravom glasa, saopsteno je na konferenciji za novinare Centra za slobodne izbore i demokratiju u Beogradu. Clan Upravnog odbora CeSida Marko Blagojevic naveo je da je u Beogradu glasalo 40,1 odsto, a u centralnoj Srbiji 42 odsto biraca. Pozivajuci se na izvestaje CeSID-ovih posmatraca Blagojevic je rekao da se izbori odvijaju bez vecih nepravilnosti i incidenata. Saopsteno je da je na birackom mestu sest u Surdulici doslo do tuce izmedju socijalista i radikala, a na mestu broj devet, takodje u Surdulici, potukli su se socijalisti i pristalice DOS-a. Na jednom birackom mjestu u Vranju primeceno je da je jedna zena ubacila dva glasacka listica u kutiju. Na konferenciji za novinare CeSID-a saopsteno je da su na glasackim mestima 105, 107 i 109 na Novom Beogradu kao identifikacioni dokumenti prihvatani indeksi, povlastice za gradski prevoz i propusnice za VMA. U mestu Garasevcu glasacima nije omoguceno da pridju glasackom mjestu jer je u tom selu organizovan protest zbog neuvodjenja telefona. CeSID je protestvovao zbog iskljucenja elektricne energije u pojedinim delovima Srbije, zbog cega se u njima glasanje sada odvija uz svetlost sveca, prenosi Srna.

"Ozbiljnijih nepravilnosti nije bilo, barem ne na velikom broju birackih mesta. U Uzicu je na birackom mestu br. 45. doslo do velikog problema iz razloga sto clanovi birackog odbora na tom birackom mestu navodno nisu bili upoznati sa izmenama u postupku glasanja, tako da biraci nisu bili prskani sprejem. Pokusali smo i da sakupimo informacije o tome kako gradjani prihvataju novine u izbornom postupku i, na svu srecu, vrlo je malo onih kojima je novi postupak predstavljao problem. Naime, u Cacku je nekoliko biraca odbilo da pruzi prst, verovatno od straha od impotencije, i biracko mesto broj 26. u Bujanovcu na kojem se glasa u radnji, prodaje se hleb i mleko s jedne strane, a glasanje se vrsi na pultu na kojem se vrsi i placanje", rekao je portparol CeSID-a Marko Blagojevic.

Marko Blagojevic je rekao da su posmatraci CeSID-a zadovoljni dosadasnjim tokom izbora, i dodao da su imali probleme na samo nekoliko birackih mesta: "Na birackom mestu u Kraljevu broj 12. posmatracima CeSID-a je dozvoljeno da udju na biracko mesto tek nakon intervencije kraljevacke kancelarije; u istom gradu na birackom mestu broj 79. posmatracima CeSID-a je bilo dozvoljeno da na birackom mestu budu samo 15 minuta, a u Bajinoj Basti na birackom mestu br. 2, sto je izuzetno interesantno, dve nepoznate osobe su pokusale da se sa falsifikovanim ovlascenjima na birackom mestu ubace kao posmatraci CeSID-a. Ne znam sta im je to trebalo, mogli su samo da se prijave i dobili bi ovlascenje", kaze Blagojevic, prenosi B92.

Najveci problemi u toku izbornog procesa vezani su za struju, tako da se na pojedinim birackim mestima glasanje obavlja u mraku, izjavio je portparol Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojevic. "Svece nisu obezbedjene, tako da biracki odbori nisu u mogucnosti da se izbore sa ovim problemom, ali mi cemo uticati na Republicku izbornu komisiju da ovaj problem resi", rekao je Blagojevic. U Pancevu na birackom mestu 51 brava na vratima od birackog mesta bila je naprskana sprejom tako da je svako ko je dohvatio kvaku imao ljubicasto-fluorescenti trag na ruci. U Novom Pazaru na najvecem broju birackih mesta nije bilo paravana, rekao je Blagojevic. Prema njegovim recima, na Kosovu nema problema na mestima gde se sprovodi glasanje, ali u opstini Obilic nije dostavljen sprej, tako da se glasanje sprovodi bez spreja. "Moj favorit za ovaj put je biracko mesto u selu Oraovica, u opstini Presevo, gde je biracko mesto otvoreno, a zatim zatvoreno posto je predsednik birackog odbora rekao 'ljudi, zima je, 'ajmo kuci'", rekao je Blagojevic, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: