NORVESKA SALJE HUMANITARNU POMOC

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2000.

20:24

Default images
Norveska ce odmah u SR Jugoslaviju uputiti hitnu humanitarnu pomoc vrednu osam miliona nemackih maraka, od cega pet miliona u energentima za tekucu grejnu sezonu, dok su tri miliona namenjena izbeglicama u Srbiji, dogovoreno je tokom susreta jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice sa norveskim premijerom Jensom Stoltenbergom u utorak. Kostunica se nalazi u jednodnevnoj posetu Norveskoj gde ce razgovarati i sa sefom diplomatije Turebjernom Jaglandom i grupom norveskih poslovnih ljudi. U toku dana u protokolarnu posetu Kostunicu ce primiti i norveski kralj Harald.

Kako prenosi Beta, norveski i jugoslovenski sagovornici su zakljucili da bi bilo veoma korisno da dve zemlje sto pre potpisu deklaraciju o saradnji i zapocnu pregovore o zakljucenju sporazuma o slobodnoj trgovini. U medjuvremenu, jedna norveska delegacija bi trebalo da poseti SR Jugoslaviju radi pregovora o povlascenom statusu dve zemlje u medjusobnoj trgovini. Norveska je izrazila spremnost da sto pre moguce za robu iz Jugoslavije odobri preferencijalnu carinu u okviru Opsteg ugovora o carinskim povlasticama.

Kao sto je ranije bilo najavljeno, Norveska ce pomoci i u regulisanju jugoslovenskog duga Medjunarodnom monetarnom fondu, koji iznosi 128 miliona dolara, kako bi Jugoslaviji omogucila normalizaciju odnosa sa tom finansijskom organizacijom.

Norveski premijer pozvan je da u decembru, posle posete norveskom kontingentu u sastavu Kfora, poseti Beograd, izjavio je Kostunica. Na zajednickoj konferenciji za novinare, Stoltenberg je podsetio da ce Norveska u martu iduce godine preuzeti komandu nad medjunarodnim vojnim snagama na Kosovu. Govoreci o situaciji na Kosovu, Stoltenberg je osudio etnicko ciscenje, zauzeo se za ucesce Srba u pokrajinskoj administraciji i za stvaranje istinske multietnicke sredine.

Odgovarajuci na pitanje novinara, jugoslovenski predsednik je rekao da nije srecan zbog odrzanih lokanih izbora na Kosovu, da oni nisu bili regularni i da je trebalo sacekati do povratka kosovskih izbeglica svojim kucama. "Izbori su ovako bili monoetnicki i njima nisu stvoreni uslovi da buduce lokalne skupstine na Kosovu budu multietnicke", rekao je Kostunica. On je, medjutim ocenio da je dobra strana tih izbora sto su pruzili jasnu sliku "najrelevantnijih politickih snaga na Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: