DINSTBIR: KOSOVSKI ALBANCI ZRTVE SVOJIH MAFIJASA I AVANTURIS

Izvor: B92

Petak, 03.11.2000.

10:50

Default images
Posebni izvestilac za ljudska prava u bivsoj Jugoslaviji Jirzi Dinstbir trazi od svetske zajednice da prestane da se plasi i da bez kompromisa intervenise protiv albanskih ekstremista. Pobeda umerenih na nedavnim lokalnim kosovskim izborima, kako je rekao dnevniku "Pravo", predstavlja dokaz da su kosovski Albanci bili zrtve svojih mafijasa i avanturista koji su sa automatima pristigli iz albanske dijaspore na Zapadu. Kako prenosi Beta, Dinstbir je u petak u razgovoru za ceski dnevnik apelovao da "ukoliko zelimo da postujemo rezoluciju OUN, treba da obezbedimo njeno postepeno ispunjenje; da se ne bojimo toga sto ce albanski ekstremisti poceti da pucaju, da se ne bojimo da im oduzmemo ono sto su ukrali, svet mora da zauzme principijelni stav".

Zakljucak Nezavisne komisije za Kosovo na celu sa Ricardom Goldstonom da bi Kosovu trebalo dati nezavisnost Dinstbir kategoricno odbija. "Ta komisija je magicno stvorila dokument u kome je jedna carobna recenica - zalaze se za nezavisnost Kosova ukoliko se budu postovale manjine. To se, medjutim, ne desava, znaci radi se o apsurdu", naglasio je Dinstbir. Posebni izvestilac za ljudska prava u bivsoj Jugoslaviji je takodje zamerio medjunarodnim protektorima na Kosovu sto su blagoslovili etnicka ciscenja nealbanskog zivlja u pokrajini. "Da olaksaju sebi posao, da ne bi morali da se bore protiv zlocinaca, jednostavno su proglasili da je to razumljivo i druge slicne besmislice, sto je zlocince samo podrzalo", zakljucio je Dinstbir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: