Utorak, 23.10.2001.

11:05

Flora Brovina

Izvor: Dragan Stosic

Default images

"U decembru 1999. godine - pesnik, pedijatar i humanitarac - Flora Brovina, nakon gotovo osam meseci cekanja ‘iza resetaka’, od Lipljana preko Nisa do Pozarevca, osudjena je na 12 godina zatvora zbog ‘izvrsenja krivicnog dela udruzivanja radi neprijateljske delatnosti u vezi sa krivicnim delom terorizma, izvrsenim u vreme neposredne ratne opasnosti i rata’. Uhapsena u aprilu iste godine, kada je NATO bombardovanje SRJ intenzivirano, Brovina je u startu izazvala veliku paznju nevladinih i profesionalnih (PEN, knjizevnici) organizacija u zemlji i svetu. Reakcije su se u jednom slagale: ‘politicka ujdurma rezima’. Prvog novembra 2000. Flora je konacno pomilovana i pustena iz zatvora.

Brovina je, tada, definitivno, sebe promovisala za novog lidera kosovkih Albanaca. Kad-tad. A, "tad" se desilo neki dan, kad je objavljena lista kandidata za skorasnje (novembarske) izbore u "jos uvek, juznoj srpskoj pokrajini". Flora Brovina, dakle, na listi je Demokratske partije Kosova (DPK), za predsednika Kosova. I nista u tome ne bi bilo cudno da sef recenog predlagaca nije Hasim Taci, covek koji ima "sumnjivu proslost", svejedno sto se pojmovi "razlicito tumace u razlicitim kulturama". Taci je, prica se i pise se, sumnjiv Haskom tribunalu, mozda ce sumnja jednog dana postati i "otpecaceni koverat"... nije na nama. Ali, gde ima dima, ima i vatre.

"Volela bih da, jednom za svagda, ‘ukinem’ zatvor(e) za politicke zatvorenike, jer moja porodica je gotovo 50 godina u kontinuitetu ‘politicki proganjana’. Oni su otvorili Goli otok, pa sad neka budem ja ta koja ce da zatvori taj krug - ne samo za porodicu Brovina vec i za sve politicke zatvorenike. Najteze mi je, valjda, bilo dok sam ‘boravila’ u niskom zatvoru, jer tamo je i moj otac izdrzavao kaznu, dok je pre toga njegov otac isprobavao Goli otok. Bili su, inace, prvoborci NOB-a", rekla je Brovina, izmedju ostalog u pomenutom intervjuu Danasu. Na pitanje da li ce pedijatrija, poezija i humanitarni rad i dalje biti njen prioritet, Brovina je odgovorila da to nikada nece ostaviti. "Ja sam u zatvoru dobila gomilu knjiga... Moram da kazem, kad su mene zatvorili, zatvorili su ‘teroristu’, kad su me oslobodili, izasla je pesnikinja.

Naravno, treba mi neko vreme da se podvrgnem lecenju (srce), a zatim se vracam tamo gde sam stala".

Ovog trenutka, cinjenica je, Flora Brovina je izmedju "ukidanja zatvora" i "humanitarno-poeticnog" razmisljanja odabrala prvo. Ako ce to, mozda, biti pronalazenje njenog "zivotnog kruga" u svetlu izjave: "Tacno je, objavila sam ‘rat Srbiji’: Ko ce pre da izgradi civilno drustvo, demokratiju, pravo... u svojim glavama, najpre, jer, najlepsi je ‘rat’ u kome su svi pobednici", onda potpisnik ovih redova, definitivno, navija za "buduceg predsednika Kosova". I, siguran je da, "Tacijev Cosic" moze biti, ali ne mora da znaci!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: