Komandant Kfora: Situacija na KiM i dalje krhka

Bezbednosna situacija je sada mirnija, ali i dalje krhka, rekao je za Kosovo onlajn komandant Kfora general-major Ozkan Utulaš.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kako je rekao, Kfor je uvek dokazivao svoju sposobnost da se uhvati u koštac sa svakim izazovom i da nastavi da sprovodi svoj mandat UN, potpuno i nepristrasno,

On je podsetio na nedavnu izjavu generalnog sekreta NATO-a Jensa Stoltenberga koji je istakao da "Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovskih bezbednosnih snaga ili Kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost".

Na pitanje kako ocenjuje trenutnu bezbednosnu situaciju, komandant Kfora naveo je da je "nakon porasta tenzija proteklih meseci, Nato rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i teže naoružanje.

"Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne linije. Sve u svemu, bezbednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora nastavi da ispunjava svoj mandat UN – na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, i slobodu kretanja; u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor nastavlja da deluje kao treći reagujući na Kosovu, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Euleks). Nato je snažno posvećen bezbednosti na Kosovu i Kfor će ostati koliko god bude potrebno, u skladu sa našim mandatom UN. Kfor nastavlja da stvara bezbednosni okvir, neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti za dobrobit svih zajednica i regionalnoj stabilnosti", rekao je general Ulutaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu