Ankara mora da potpiše? Erdogan otkrio: SAD i Kanada uslovljavaju Tursku

SAD i Kanada insistiraju da Ankara ratifikuje pristupanje Švedske u NATO pre nego što Kanada nastavi izvoz dronova u Tursku.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Ovo je otkrio turski predsednik Redžep Tajip Ergodan, prenosi Rojters, pozivajući se na lokalne medije.

Erdogan je saopštio da će, upkros uslovljavanju SAD i Kanade, budućnost nordijske države u Severnoatlantskoj alijansi biti odlučena u turskom parlamentu, kome je Erdogan poslao predlog za ratifikaciju krajem oktobra.

Turska, koja je članica NATO, zatražila je u oktobru 2021. godine da kupi od kompanije Lokid Martin lovce kor-16 i 79 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih letelica.

Na konferenciji koju je NATO održao u julu, Erdogan je rekao da bi Turska mogla da dâ zeleno svetlo Švedskoj i Kanada je pristala da se ponovo otvore pregovori o ukidanju kontrole izvoza delova dronova, uključujući i optičku opremu.

Administracija Džozefa Bajdena podržava kupovinu dronova od 20 milijardi dolara, ali je u Kongresu bilo primedbi zbog Švedske, kao i zbog stanja ljudskih prava u Turskoj.

"Ako vi imate svoj Kongres, ja imam svoj parlament. Ako su naše zemlje NATO saveznice, uradite šta morate, solidarno, a naš parlament će istovremeno doneti neophodne odluke", dodao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu