"Kurti gomila militarizovane snage"

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da na Kosovu postoje samo dva 'ozbiljna vojna gomilanja' i da nijedno od njih nije nova vojna gomila srpskih trupa.

Izvor: Kosovo online
Podeli
 EPA/VALDRIN XHEMAJ
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prvo, kako kaže, je gomilanje "Kurtijevih specijalnih visoko militarizovanih i monoetničkih snaga", a kao drugo navodi nagomilavanje laži i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji koje je orkestrirao Aljbin Kurti.

Đurić je na društvenoj mreži "X" naveo da je na zemljištu koje je vlada Aljbina Kurtija nezakonito oduzela izgrađeno osam novih baza za ove militarizovane i monoetničke snage.

"Na Kosovu postoje samo dva 'ozbiljna vojna gomilanja', ali nijedno od njih nije nova vojna gomila srpskih trupa. Prvo novo nagomilavanje je gomilanje Kurtijevih specijalnih visoko militarizovanih i monoetničkih snaga, koje traje već 20 meseci. Osam novih baza za ove snage izgrađeno je na zemljištu koje je Kurtijeva vlada nezakonito oduzela, uprkos pozivima iz SAD, EU, pa čak i kosovskih sudova. Za to vreme ove snage su se angažovale u 61 ilegalnom napadu i upucale 7 kosovskih Srba, a mnogo više ih je ranilo. Kao rezultat ovog nagomilavanja, 11 odsto Srba na severu već je prinuđeno da se preseli u centralnu Srbiju. Ovo su osudile SAD i EU, ali međunarodna zajednica nije uspela da to spreči. Uprkos svom zakonskom i moralnom mandatu", napisao je Đurić.

Drugo "nagomilavanje", kako kaže, "podjednako zlokobno" je nagomilavanje "laži, pristrasnosti i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji, koje je orkestrirao Kurti, ali kome su se pridružili oni koji su samo čekali prvu priliku da potvrde stare stereotipe", ne uspevajući da pogledaju dublje i da vide da su se uloge na Kosovu preokrenule od 90-ih.

"Što se tiče navodnog srpskog nagomilavanja, jedino što postoji je povlačenje snaga koje su tu godinama – sa 7.500 na istorijski minimum od 4.000. Jer mi smo odgovorna strana, ona koja želi mir i pokušava da izbegne dalje krvoproliće. Počinioci tragedije u Banjskoj na srpskoj strani već odgovaraju", naveo je Đurić i upitao ko će da odgovara za kontinuirani teror Kurtijevog režima?

"Da li će biti poziva na povlačenje njegovih snaga koje su raspoređene na severu Kosova, uz očigledno nepoštovanje člana 9. Briselskog sporazuma? Ili možda za njega ne važe pravila i principi? Jedanaesti je sat da se okonča Kurtijeva vladavina terora na severu Kosova" poručio je Đurić.

Đurić je naveo i da izgubljeni životi ne mogu da se vrate i da će ostati tuga i bes i koloplet drugih osećanja zbog svega što se dogodilo u prošlu nedelju.

"Neke posledice su trajnog karaktera. Večeras su isplivali dokazi da je najmanje jedan od naših sunarodnika hladnokrvno pogubljen od strane Kurtijevih jedinica koje po briselskom sporazumu nisu smele da budu na severu Kosova. Prethodnih sedam dana sa kolegama danonoćno radimo u srpskoj misiji u Vašingtonu da proširimo u ovdašnjim političkim krugovima istinu o teroru koji se nad našim sunarodnicima sprovodi. Moje misli su u svakom trenutku sa našim napaćenim i mnogo stradalnim narodom na Kosovu i Metohiji. Neka bi im Bog dao snage da nastave da žive u svojim domovima, a nama mudrosti da se u ovoj nesreći ne delimo već ujedinimo. Ne postoji granica za ono što možemo postići ako istrajemo u borbi za istinu i pravdu", naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu