Oglasio se NATO: Rezervne trupe jačaju Kfor

Rezervne trupe jačaju operativnost mirovnih snaga NATO na Kosovu na zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
 EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Njihov dolazak su saveznici odobrili u nedelju u Severnoatlantskom savetu, objasnio je portparol NATO-a Dilan Vajt nakon najave Ministarstva odbrane Velike Britanije o upućivanju dodatnih vojnika na Kosovo.

"Trupe su povučene iz strateške rezerve NATO-a za Zapadni Balkan. Velika Britanija raspoređuje oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa, koji će se pridružiti britanskom kontigentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu, a dalja pojačanja će uslediti od drugih saveznika", objasnio je Vajt za Kosovo onlajn.

Odluka je, dodaje, usledila nakon napada na tzv. Kosovsku policiju 24. septembra i povećanih tenzija u regionu.

"Ovo je razborit korak da se osigura da Kfor ima snagu i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat dobijen od UN - da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. Kfor će nastaviti da deluje nepristrasno u korist bezbednosti na Kosovu i u regionu", dodao je Vajt.

On je istakao i da NATO poziva Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je, podvlači, jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

Sve strane bi takođe trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije, naglasio je Vajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu