"Počeo je rat. Posledice će biti tragične"

U Ukrajini je počeo novi verski rat, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Zaharova je, komentarišući planove Kijeva da protera sveštenstvo iz Počajevske lavre, nazvala ih "novom etapom u verskom ratu“.

"Nova faza verskog rata u Ukrajini koju je pokrenuo kijevski režim, naravno, neće dovesti do ničega dobrog. Posledice će biti tragične“, rekla je ona na brifingu u četvrtak.

Ranije je savetnik patrijarha moskovskog i cele Rusije protojerej Nikolaj Balašov izneo mišljenje da će ukrajinske vlasti pokušati da oduzmu kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) Počajevsku. Istovremeno, raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) konkuriše za pravo na nju sa grkokatolicima.

Monasi Kijevske lavre neće svi napustiti manastir

Neki monasi će napustiti Kijevsko-pečersku lavru, ali deo njih će ostati tamo do kraja, izjavio je Sputnjiku izvor blizak Kijevsko-pečerskoj lavri.

"Neki će otići u svoja rodna mesta i u druge oblasti Ukrajine. Oni koji imaju stanove u Kijevu će se razići po stanovima, kao dvadeseti i tridesetih godina XX veka. Biće u kućama, moliće se i čekati. Verovatno će mali deo nacionalista, kojima je svejedno kakva je crkva, ostati u lavri i preći u raskolnike. Deo monaha koji su verni kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi ostaće u lavri do kraja“, rekao je izvor.

Izvor blizak Kijevsko-pečerskoj lavri je ranije naveo da je deo monaha 20. marta napustio manastir, a da su knjige iz biblioteke podeljene vernicima. Prema njegovim rečima, još uvek su u toku predavanja na Kijevskoj duhovnoj akademiji, ali se studenti već pakuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu