"Stav Srbije principijelan, prošli smo kroz agresiju"

Beograd -- Stav Srbije je da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić

Ona je dodala da taj stav ne pozdravljaju u potpunosti ni EU i drugi partneri, a ni sama Ruska Federacija, ali da je taj stav Srbije principijelan jer je Srbija prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga i kroz sankcije, od kojih su najviše trpeli građani.

Na pitanje austrijske novinarke kako bi opisala odnose sa Rusijom, da li su se promenili od početka napada i da li Srbija može da promeni poziciju u okviru približavanja EU i pridruži se sankcijama, Brnabićeva je rekla da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno jako dobri, jer dve zemlje vezuju istorija, tradicija i vera, ali u današnje vreme i energetika.

Brnabićeva je poručila da, u tom smislu, današnji odnosi Srbije sa Rusijom nisu mnogo drugačiji od odnosa bilo koje druge zemlje Evrope, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa.

"Imamo dobre ekonomske i političke odnose, a da li su promenjeni od početka rata u Ukrajini? Jesu, jer 75 odsto naše ekonomije čine investicije iz EU, a te kompanije moraju da sprovedu sankcije prema Rusiji, što se odražava i na našu ekonomiju", rekla je premijerka.

Primera radi, jedna cementara u vlasništvu kompanije iz EU ne može i da uveze ništa iz Rusije, niti da bilo šta u Rusiju izveze, što važi za sve kompanije iz zemalja EU, od proizvođača auto-delova do IT kompanija.

Sve je to, podvlači, veliki izazov za našu ekonomiju.

"Stav Srbije je da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i poštujemo ga, ali ne želimo da uvodimo sankcije Rusiji. To nije nešto što u potpunosti pozdravljaju ni EU, ni drugi partneri, ni Rusija, ali to je naš principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga mnogo godina bila pod sakncijama, a trpeli su obični građani", poručila je Brnabićeva.

Srbija je u dosta specifičnoj situaciji i, pored pritiska, zemlja je koja poštuje međunarodno pravo i principe, zaključila je Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu