Ukidaju kovid propusnice?

Izrael bi trebalo da ukine sistem zelenih propusnica, kazao je tamošnji ministar finansija Avigdor Liberman.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija, foto: EPA/EFE/ SIGNE GOLDMANN
Ilustracija, foto: EPA/EFE/ SIGNE GOLDMANN

On je to izjavio u utorak, odnosno na dan kada je zabeleženo rekordnih 65.259 slučajeva koronavirusa. Pretpostavlja se da je to zbog pojave omikron soja.

Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kovid propusnica koje se koriste u velikom broju država u Evropi, a njihovo uvođenje dovelo je do protesta u nekim zemljama.

Liberman je, kako javlja "Džeruzalem post", o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati pošto su premijer Naftali Benet, ministar zdravlja Nican Horovic i on na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 miliona besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima.

"Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci", napisao je Liberman na Tviteru.

"Ono čega ima jeste direktna šteta ekonomiji i dnevnom funkcionisanju, a zelene propusnice u isto vreme značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas", dodao je on.

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu da dobiju samo vakcinisani građani, oni koji su preboleli kovid 19 ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test važi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnim mestima.

"Džeruzalem post" ocenjuje da ako dođe do ove odluke, to će biti jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu