Priština direktno poručila Borelju: "Kosovska policija nastavlja sa akcijama viđenim 13. oktobra"

Priština -- Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj upoznat je sa namerom Prištine da nastavi sa akcijama koje su viđene 13. oktobra.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilistracija/EPA/KUSHTRIM TERNAVA
Ilistracija/EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Stvaraju se dodatne tenzije; Ranjeni Srbin stabilno; Vučić: "Nema povlačenja" VIDEO/FOTO

Zamenik premijera Besnik Bisljimi u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom najavio je da će, nakon lokalnih izbora na Kosovu, "kosovska vlada nastaviti sa akcijama" koje su viđene 13. oktobra, kada je specijalna kosovska policija ušla u severnu Kosovsku Mitrovicu i Zvečan.

Do pomenutog razgovora je došlo na sam dan incidenta – 13. oktobra, a Bisljimi je tada naveo da će "kosovska vlada nastaviti sa borbom protiv kriminala na celoj teritoriji Kosova".

Podsećanja radi, tog dana je teško ranjen Srećko Sofronijević, a kosovska policija je, pored suzavca i šok bombi, koristila i bojevu municiju, kada je i ranjen srpski mladić iz Zvečana koji je iz KBC Kosovska Mitrovica prebačen u Urgentni centar u Beogradu.

Zbog toga se tada oglasio i sam Borelj, koji je poručio "da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na severu Kosova i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog".

"Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog kojim posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", napisao je Borelj na Tviteru. Šef diplomatije EU se i juče oglasio, izjavivši da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija pozvao da se nakon podignutih tenzija "vrate u situaciju u kojoj je moguć nastavak dijaloga u Briselu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu