Američki predlog za Gazivode: Podela jezera; Šta o tome kaže Kancelarija za KiM?

Ugovor o reci Kolumbiji, kao modelu za upravljanje jezerom Gazivode na Kosovu i Metohiji, predložili su američki stručnjaci vladama Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Novosti
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

Pročitajte još:

Oglasile se SAD o Gazivodama

Taj model ratifikovan je 1964. godine, posle dve decenije pregovora, između Amerike i Kanade.

Severna Amerika tako je uredila situaciju sa vodosnabvevanjem, energetskim agencijama i kontrolom prilikom poplava.

Ugovor o reci Kolumbiji je doveo do izgradnje tri brane za skladištenje u Britanskoj Kolumbiji i jedne brane u američkoj državi Montana.

Iako od brana veliku korist imaju obe strane, dugoročno gledano, postoji zabrinutost za socijalni i ekonomski uticaj na lokalne zajednice, kao i uticaji na životnu sredinu.

„Reka Kolumbija počinje u Kanadi i nastavlja se u Americi, a to su veliki kapaciteti u vodi. Ideja je bila kako optimalno upravljati kanadskom vodom, a da visoke vode koje nalete, ne naprave veliku štetu američkim elektranama. Velika količina energije se proizvodi iz reke Kolumbije“, kažu stručnjaci za Novosti.

"Rešenje je napravljeno posle 20 godina, tako što su napravljena tri vodna zahvata na kanadskoj teritoriji, kojima se reguliše voda za potrebe elektrana, koje se naprave na reci Kolumbiji, bilo u Americi ili u Kanadi", ističe stručnjak.

U taj ugovor su ušli i dogovori o energetici, u smislu vlasništva. Napravljen je paket sa podacima ko je u kom procentu vlasnik. Tu su država, lokalne samouprave, privatni akcionari i investitori. Napravljeno je da svu vodu preuzima jedan entitet - kompanija i onda ona plasira energiju na osnovu ugovora.

Kolumbijski model reguliše vodu, vlasništvo nad njom, optimizaciju korišćenja vode i energije. Ovde sve zainteresovane strane moraju da budu zadovoljne, da bi vlasnici imali najveću korist.

Ugovor nije ograničenog roka trajanja, ali uključuje mogućnost da bilo koja zemlja ukine većinu odredaba bilo kada nakon 60 godina, ali uz prethodnu najavu 10 godina ranije. Čak i ako se ugovor prekine, nekoliko odredaba iz ugovora će se sprovoditi.

Podsetimo, ambasade SAD u Prištini i u Beogradu podnele su juče izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode Vladi Srbije i Vladi privremenih prištinskih institucija, čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma.

U tački 7. sporazuma, koji su u Beloj kući 4. septembra prošle godine odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti, navedeno je da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti „za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom".

Kancelarija za KiM: Stručnjaci će detaljno analizirati izveštaj o Gazivodama

Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije u sredu je dostavljen izveštaj koji je sastavilo Odeljenje za energetiku Sjedinjenih Američkih Država o hidro resursima i drugim potencijalima jezera Gazivode, kažu u ovoj Kancelariji za Kosovo onlajn i dodaju da je reč o stručnoj analizi američkih eksperata iz ove oblasti.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju je ovaj materijal dostavila svim relevantnim državnim institucijama koje su resorno uključene u ovu tematiku kako bi naši stručnjaci mogli detaljno da se upoznaju sa izveštajem i daju svoje sugestije. U ovoj fazi, veoma je važno ekspertsko sagledavanje koje će obaviti naši stručnjaci i pred nama je period za analizu materijala i period u kom sve resorno uključene i nadležne insitucije treba podrobno i temeljno da se upoznaju sa sadržajem ovog dokumenta“, navode iz Kancelarije za KiM.

Posle obavljenih analiza, kako ističu, uslediće video zoom konferencija na kojoj će se sa američkim partnerima na ekspertskom nivou razgovarati o ovom izveštaju i dogovarati dalje aktivnosti u cilju celokupnog sagledavanja studije izvodljivosti.

Ambasade SAD u Prištini i Beogradu saopštile su juče da su izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode poslale Vladama Kosova i Srbije, ispunjavajući tako jednu od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma potpisanog 4. septembra prošle godine.

U sedmoj tački ovog sporazuma, kaže se da će obe strane (Priština i Beograd) sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu