Amerika se sprema za sukobe?

Nacionalna garda SAD završila je vežbe "Nodern strajk 23", tokom kojih su njeni pripadnici trenirali delovanje u arktičkim uslovima, prenosi "Militari tajms".

Izvor: Sputnjik

Utorak, 31.01.2023.

19:01

Amerika se sprema za sukobe?
EPA/ Michael Reynolds

Načelnik Biroa Nacionalne garde za odnos s medijima naveo je da se očekuje rast konkurentnosti u tom regionu, pre svega u odnosu na Rusiju i Kinu.

Desetodnevne vežbe održane su po šesti put. Tokom obuke američki vojnici se pripremaju za eventualne vojne sukobe na Arktiku.

S obzirom na topljenje lednika morski putevi su sve prohodniji za borodove, a zemlje kao što su Kina i Rusija povećavaju tamo svoje vojno prisustvo, navodi autor teksta.

"Ako pogledate mapu Severnog pojasa, videćete koliko su blizu sve te zemlje. I videćete, takođe, prostor Arktika. Kada uzmemo u obzir povećanje temperature i poboljšanje pristupa dubljim tačkama Arktika, vidimo da se zemlje kreću u pravcima, u kojima ranije niko ne bi radio zbog otežanih uslova. I tamo će biti konkurencija“, ispričao je u razgovoru za "Militari tajms" načelnik Biroa Nacionalne garde Den Hokanson.

Pored protivnika SAD, kao što su Rusija i Kina, na Arktiku rade i američki saveznici iz NATO-a, poput Norveške. SAD imaju obavezu da ih podržavaju u slučaju sukoba. "Moramo biti u stanju da se uputimo tamo gde može da dođe do potencijalne borbe i moramo da obezbedimo prisustvo tamo“, naveo je Hokanson.

Osnovna pažnja tokom vežbi bila je posvećena poljskoj artiljeriji, a tamo su bili i letonski specijalci, stalni učesnici tih vežbi.

Hokanson je novinarima rekao da Biro namerno ne samo da povećava količinu vežbi i treninga, nego i modernizuje strukturu svojih brigada i divizija.

"Moramo da delujemo u najsloženijim mogućim uslovima i mislim da smo danas videli da su naši gardijci svesni da je Arktik važan pravac", naglasio je Hokanson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli: