Sreda, 17.08.2022.

07:45

Južna Koreja ne odustaje od nuklearnog naoružanja; Severna Koreja lansirala

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jol sopštio je danas da Seul ne planira sopstveno nuklearno odvraćanje, suočen sa rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje,

Izvor: Tanjug

Južna Koreja ne odustaje od nuklearnog naoružanja; Severna Koreja lansirala
Tanjug/South Korea Defense Ministry via AP

On je pozvao je Pjongjang da se vrati dijalogu i denuklearizaciji koju bi pratile ekonomske koristi, prenosi AP.

Jun je na konferenciji za novinare rekao da Južna Koreja ne želi političke promene u Severnoj Koreji koje bi bile nametnute silom i pozvao je na diplomatiju u cilju izgradnje održivog mira između dve države, u trenutku kada postoje tenzije oko ubrzanog programa naoružavanja Pjongjanga.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je predložio "hrabri" paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako odustane od svog programa nuklearnog oružja, i izbegao da pritom oštro kritikuje Pjongjang koji je zapretio "smrtonosnom" odmazdom zbog izbijanja kovida-19, za koju je okrivio Seul.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu sledeće nedelje pošto SAD i Južna Koreja započinju svoju najveću združenu vojnu vežbu poslednjih godina sa ciljem suprotstavljanja pretnji Severne Koreje, koja takve manevre naziva probom invazije i često na njih odgovara raketnim testovima ili drugim provokacijama, navodi AP.

Seul: Severna Koreja lansirala dve krstareće rakete

Severna Koreja je danas najverovatnije probno ispalila dve krstareće rakete ka Žutom moru, saopštio je južnokorejski vojni zvaničnik, a prenosi Jonhap.

Lansiranje je došlo u trenutku kada je južnokorejski predsednik Jun Suk-jol održao konferenciju za novinare povodom obeležavanja 100. dana od preuzimanja dužnosti i nakon što je u svom govoru dva dana ranije izložio detalje "hrabre inicijative", koja bi trebalo da pomogne Pjongjangu da poboljša svoju ekonomiju, u slučaju da preduzme korake ka denuklearizaciji.

Potez Severne Koreje usledio je i dan nakon što su južnokorejske i američke vojne trupe započele preliminarne vežbe, neposredno uoči početka svojih godišnjih kombinovanih manevara pod nazivom "Ulči fridom šild", a koje će se pratiti i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji.

Dok je Pjongjangu zabranjeno lansiranje pomoću tehnologije balističkih raketa prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN, ovakvo ispaljivanje krstareće rakete nije njihovo kršenje, navodi Jonhap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: