Sreda, 29.11.2023.

09:47

Moskva: To je udar na Srbe

Vlasti na tzv. Kosovu grubo su narušile pravo lokalnih Srba, time što im nisu dozvolili da glasaju u svojim mestima na izborima u Srbiji, kaže Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik

Moskva: To je udar na Srbe
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova, privremene institucije na tzv. Kosovu nastavljaju da destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini – ograničavajući prava srpskog življa.

Ona je na nedeljnom brifingu rekla da se ovog puta Srbima zabranjuje da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima.

Kako je istakla, albanske "vlasti" na tzv. Kosovu grubo su narušile biračko pravo lokalnih Srba, time što im nisu dozvolili da u svojim mestima glasaju na parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Predlog da se zaključi neki međudržavni sporazum o tome liči na ruganje. Tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja cinične ucene sa ciljem da Beograd prizna nezavisnost pokrajine. Ovo je još jedan udar na dosadašnju praksu glasanja Srba pod okriljem UN na Kosovu. Dok se SAD i EU predstavljaju na svakom koraku kao zaštitnici demokratskih standarda, u ovom slučaju zatvaraju oči na kršenja osnovnih prava kosovskih Srba. Jednostavno, ne žele da se mešaju u to, čime svoje štićenike-Kosovare, podstiču ka još agresivnijoj srbofobiji", istakla je ona.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji će biti održani 17. decembra. Srbi sa Kosova i Metohije će moći da glasaju u jednom broju opština na jugu zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: