Predložen kraj rata? "Narodu Ukrajine je potreban mir"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obratio se naciji i parlamentu i tom prilikom predložio da se obustave borbena dejstva u Ukrajini.

Izvor: Sputnjik

Petak, 31.03.2023.

10:51

Predložen kraj rata?
Tanjug/AP Photo/Libkos

Takođe, Lukašenko je predložio da se uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi smela da premešta tehniku i oružje.

Lukašenko je rekao i da se "klanica u Ukrajini neće završiti sve dok gazda s druge strane okeana ne da znak".

"Na horizontu se pominje treći svetski rat sa 'nuklearnim požarima' neophodni su pregovori bez preduslova", istakao je Lukašenko.

"Narodu Ukrajine je potreban mir, ali to na Zapadu nikoga ne interesuje", rekao je Lukašenko i dodao da je Rusija bila primorana da prisajedini Krim.

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vreme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine.

U kontekstu Rusije i Ukrajine, Lukašenko je rekao da je Zapad isprovocirao predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je bio prinuđen da odgovori.

"Istrebljenje ruskog stanovništva, provokacije protiv Rusije i njenog rukovodstva primorale su predsednika Ruske Federacije da preduzme mere za zaštitu ruskog stanovništva".

Pritom, predsednik Belorusije je podvukao da je izuzetno bitno da do kraja sukoba dođe što pre, i pozvao sve strane na pregovore, koji, kako je ocenio, moraju početi uskoro, pre nego što dođe do još veće eskalacije sukoba i pre nego što još više ljudi ostane bez nekog dela tela ili izgubi život.

Pročitajtre još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli: