Snimljene NATO trupe na Dunavu; Stižu i bombarderi B-52 VIDEO/FOTO

NATO trupe primećene kako izvode vežbe u vazduhu iznad Dunava u Rumuniji, kao i na samoj reci, navodi agencija AP.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2023.

11:13

Snimljene NATO trupe na Dunavu; Stižu i bombarderi B-52 VIDEO/FOTO
EPA-EFE/Toms Kalnins

Prema fotografijama koje je objavio Asošiejted pres, nekoliko trupa Alijanse snimljeno je kako plovi deltom reke Dunav u regionu Mahmudija.

Portparolka NATO Oana Lungesku je rekla da je reč o "ranije planiranim vežbama odbrambenog karaktera". Cilj vežbe je, kako je istakla, da se pokaže da je NATO spreman za odbranu svake svoje članice, pogotovo ako se nalazi u opasnom okruženju.
Najavljujući vojne vežbe, rumunska mornarica je saopštila da u njima učestvuju: Albanija, Bugarska, Francuska, Gruzija, Grčka, Poljska, Portugalija, Britanija, Holandija, Moldavija, SAD i Turska.

Inače, više od 6.000 vojnika iz 13 zemalja NATO, predvođenih SAD, učestvuje u vojnim vežbama koje se održavaju na istoku Evrope, a naziv vežbe je "Sea Shield 2023".

"Ovo su jedne od najvećih vežbi od kada je Litvanija ušla u NATO 2004. godine", izjavio je u Vilnjusu general-major Almantas Leika, komandant kopnenih snaga Litvanije. "Ogromno prisustvo saveznika odraz je solidarnosti sa zemljama ovog regiona", rekao je Leika, dodajući da je Litvanija domaćin komandnog centra za vežbe, preneo je AFP. Manevri, koje je organizovala američka vojska u Evropi, trajaće do 19. juna i u njima će učestvovati tenkovi "abrams" i bombarderi B-52, kazao je general Leika, preneo je Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli: