"Srbija je agresivna i bahata"

Milo Đukanović u predizbornom intervjuu za podgoričku TV E ponovo govorio o svojim zaslugama u sticanju crnogorske nezavisnosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.03.2023.

11:50

EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT

Takođe, aktuelni crnogorski predsednik i pretendent na još jedan mandat, kandidat DPS-a, govorio je i o priključenju NATO i uverenju da će zemlju uvesti u EU, a dobar deo je posvetio Srbiji tvrdeći da Crna Gora i on lično neprestano trpe agresivnu kampanju Beograda.

Na ovim izborima, 19. marta, Crna Gora odlučuje da li će se vratiti na put izgradnje države kao ozbiljne uređene evropske države, na put kojim se kretala stabilno i dinamično od obnove nezavisnosti do sredine 2020. godine, ili će nastaviti da posrće balkanskim bespućima kojima je nažalost vodi nova parlamentarna većina, kojom su je vodile prva i druga vlada nakon promene vlasti u Crnoj Gori do dana današnjeg, rekao je Đukanović.

Veliki deo intervjua je posvetio situaciji na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na Srbiju, ocenivši da je poslednji trenutak da se Balkan okrene svom prirodnom evropskom okruženju, evropskom cilju.

To je cilj koji nas uprkos slabostima koje vidimo u Evropi motiviše da verujemo da je evropska integracija najbolji mogući put za sve zemlje Zapadnog Balkana, naveo je Đukanović.

Govoreći o važnosti toga da Zapadni Balkan bude stabilan, Đukanović ni ovog puta nije propustio da kaže da Crna Gora i on lično trpe, kako je naveo, agresivnu kampanju iz Beograda, koja je, tvrdi, počela još 1994. godine kolumnama supruge tadašnjeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića i ona traje neprekidno do danas.

"Zbog toga se danas u nacionalističkoj javnosti Srbije Milo Đukanović i DPS doživljavaju kao stožeri Crne Gore. Oni tome dodaju reči antisrpske Crne Gore. Zašto dodaju tu reč? Zato što je za njih Crna Gora jedino dobra kao deo njihovog 'srpskog sveta'. A zapravo nemaju niti jedan dokaz kojim bi potvrdili da sam ja ili vlast Crne Gore u kontinuitetu povukla bilo kakav antisrpski potez", tvrdi Đukanović i dodaje:

Mi smo, naravno sledili uvek ono što su crnogorski nacionalni interesi. Strateški interesi Crne Gore su se podudarali u najvećem broju slučajeva sa strateškim interesima Srbije.

Đukanović takođe tvrdi da društvo Srbije još uvek zahvaljujući pogrešnim državnim politikama u kontinuitetu nije uspelo da razluči osnovnu dilemu da li će u agresiji Rusije na Ukrajinu biti na strani agresora ili na strani žrtve.

Srbija očigledno još uvek ima problem sa svojim opredeljenjem u odnosu na Severnoatlanski savez. Dakle, iz tih razloga svih ovih godina mi trpimo jaku i agresivnu kampanju od Beograda. Ta kampanja se tokom poslednjih godina izuzetno pojačala. To pojačanje takvoj kampanji je upravo dala Rusija, naveo je Đukanović.

Kaže da Rusija pokušava da zaustavi zemlje Zapadnog Balkana i da ih odvrati od njihovog puta ka Evropi i ka NATO-u.

Ona to radi na tradicionalan način, aktivirajući najretrogradnije politike, u ovom slučaju na Balkanu su najretrogradnije nacionalističke politike. Zato su opet glavu digli velikosrpski nacionalisti, zato oni repliciraju ruskom svetu srpskim svetom. Zato oni žele da dobiju opet pravo, kako oni misle, prirodno pravo na Crnu Goru da bi kako tako svojoj javnosti opravdali gubitak Kosova. To su razlozi zbog čega se danas vodi jaka kampanja protiv prethodne vlasti i protiv mene lično, pojašnjava Đukanović.

Kaže i da nema dilemu da su predsednički izbori borba za očuvanje šanse ne samo Crne Gore, nego Zapadnog Balkana da nastavi putem usvajanja evropskog i evroatlantskog sistema vrednosti.

Crna Gora se zapravo od probuđenih velikodržavnih nacionalizama u okruženju jedino može braniti svojim građanskim karakterom. Ukoliko bi Crna Gora posustala u odbrani svog prava da bude građanska država, ukoliko bi zalutala nacionalističkim rukavcima, ona ne bi bila zaustavljena u razvoju, ona bi nestala, ona bi bila progutana od velikodržavnih nacionalizama iz našeg okruženja. Zato je kapitalno važno da se nakon parlamentarnih izbora u vladi nadje opet snažna gradjanska partija kao kičma državne politike Crne Gore. Kada imate takvu partiju, onda vi tome možete dodavati sve druge partije i građanske i nacionalne koje su sklone da slede te vrednosti i koje poštuju državu Crnu Goru i njen evropski i evroatlanski izbor, kazao je on.

Ako se to ne dogodi, Đukanović tvrdi da će Crna Gora u tom slučaju imati "produženo stradanje".

Rekao je i da mu se čini da se neki aspekti američke politike na Zapadnom Balkanu nedovoljno pažljivo sagledavaju. Smatra da je Amerika zajedno sa evropskim timom usredsređena na potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine.

S pravom, jer svi zajedno verujemo da bi sanacija tog istorijskog problema jako pomogla svima nama u uspostavljanju pouzdanije stabilnosti. Ali koliko god taj cilj bio važan, on ne opravdava i ne može biti alibi za previde koji su očigledni, a ti previdi su da se sa željom da se odobrovolji Srbija da potpiše taj sporazum i da se Srbija navede da s obe noge stane na zapadni put, toleriše Srbiji bahatost u regionu toleriše Srbiji mešanje u unutrašnja pitanja drugih država u regionu, toleriše Srbiji da ko glasno a ko poluglasno promoviše srpski svet kao repliku ruskog sveta u regionu, smatra Đukanović.

Prema njegovim rečima, dobro je da je Amerika snažno stala sa Evropom u fond protiv ideje ruskog sveta, kaže Đukanović i dodaje da nije dobro da vidimo da se u drugim delovima sveta, u ovom slučaju konkretno na Zapadnom Balkanu, događa jedan takav mini-projekat.

Neko će reći karikaturalno, kako god, sa jasnim posledicama jer Srbija željom da upravlja Srbima u regionu gde god oni živeli u drugim suverenim državama zapravo kvari međudržavne odnose. Ona time ugrožava stabilnost ovog regiona i Crna Gora je najubedljivije svedočanstvo takve politike Srbije. Dakle, niko nema pravo to previdja i ne može postojati dovoljno dobar alibi, makar to bilo i rešavanje problema Srbija Kosovo da bi se Srbiji ovo tolerisalo, naveo je Đukanović.

Smatra da se danas Srbiji to toleriše, što je, prema njegovim rečima, opasnost. Za njega je važno da dođe do sporazuma između Beograda I Prištine I za to, kaže, snažno navija.

"Da li će doći u ovom trenutku nisam siguran, ali ono što je izvesno dok se akteri tog procesa bore do njega dodje, ne smeju da ne vide da nastaju ogromne štete zbog koncesija koje daju Srbiji da bi je privoljeli za uspešan epilog tog procesa. Dakle, može nam se u finalu dogoditi da ne bude sporazuma, a da imamo ogromne štete u međudržavnim odnosima, među državama Zapadnog Balkana. To je opasnost na koju treba ozbiljno obratiti pažnju, to je opasnost na koju ja upozoravam i mimo ovog intervjua, sve moje evropske i američke sagovornike. Nadam se da to dobro čuju i nadam se da će dodatno obratiti pažnju na odredjene aspekte svoje politike na Zapadnom Balkanu", zaključio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli: