"EU da bude svesna, zapadni Balkan potrebniji EU"

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio danas da Evropska unija mora da bude svesna da je Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikada.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.03.2023.

10:43

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/bs

On je dodao da kada je u pitanju bezbednosna politika, Mađarska može sa svoje strane da ubrza pristupne procese.

Peter Sijarto je to izjavio tokom Ministarskog panela u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, kao i ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka.

"Što više članova EU, time je EU i jača. Za sve one koji zagovaraju da se EU ne širi, mislim da oni rade na slabljenju Unije", rekao je Sijarto.

Dodao je da kada je u pitanju proces proširenja u okviru EU, postoji mnogo prepreka za zemlje kandidate.

"Što se tiče Mađarske, kada je u pitanju bezbednosna politika, mi možemo da ubrzamo ove procese, jer imamo veliku pretnju zbog imigranata i ilegalne imigracije", rekao je Sijarto.

Ocenio je da EU neće moći da izdrži pritisak migranata ako ne uključi zemlje Zapadnog Balkana u ove procese.

"EU treba da ubrza procese za priključenje i to nema nikakve veze sa pravnim aspektima. To je čisto izraz političke volje da li nekoga želimo ranije ili brže da primimo. Ne bi trebalo govoriti o nekim preprekama. Oni koji su za jačanje EU su za brži pristup novih članova", ocenio je Sijarto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: