Nedelja, 21.08.2022.

08:23

Još jedna zemlja raspoređuje rakete – spremaju se za napad?

Japan razmatra raspoređivanje 1.000 krstarećih raketa dugog dometa, kako bi povećao svoju sposobnost za reagovanje u slučaju eventualnog napada Kine.

Izvor: Tanjug

Još jedna zemlja raspoređuje rakete – spremaju se za napad?
Ilustracija: Shutterstock/Prayoga Fullepos Prayoga

Kako navodi dnevni list "Jomiuri" pozivajući se na izvore iz vlade, postojeće rakete bi bile modifikovane, kako bi se njihov domet sa 100 kilometara povećao na 1.000, prenosi agencija Rojters.

Oružje, lansirano sa brodova ili iz aviona, bilo bi stacionirano uglavnom oko južnih ostrva Nansei i moglo bi da stigne do obalnih područja Severne Koreje i Kine, navodi japanski list.

Britanska agencija navodi da predstavnici japanskog ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtev za komentar ovog izveštaja japanskog lista.

Regionalne tenzije porasle su ranije ovog meseca nakon posete predsedavajuce Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Nakon posete Pelosi, Peking je izvodio vojne vežbe i lansirao rakete u blizini Tajvana i u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli: