Soros: "Kraj civilizacije. Si krije tajnu"

Rat u Ukrajini preti da bude "početak trećeg svetskog rata", koji bi mogao da znači kraj civilizacije, upozorio je filantrop i bivši finansijer Džordž Soros.

Izvor: Bloomberg
Pošaljite komentar
 1. Onog dana kada je počeo rat znao sam da je zbog toga što su se nemci približili rusiji. To se i sada vidi poljska i Ukrajina su najbitnije zemlje evrope, uz njih engleska koja je izašla iz Eu. Ameri su pokrenuli ovaj rat zajedno sa rusima koji su hteli da sruše Nato. Šta će se desiti tek smo na početku ili na polovini, ali krajnji cilj ovog rata biće Kina, ako su nas Ameri sve ove godine lagali da se bore za demokratiju a da su ustvari pokretali svoju namensku industriju, kako će ova nacija reagovati ako vidi da gubi hegemoniju. Plašim se njihovog objašnjenja za bacanje atomske bombe. Srća naša je samo to što će se sve dešavati relativno daleko od srbije hvala Bogu da mi nismo u centru pažnje.
  (Vladimir, 25. maj 2022 20:46)

  # Link komentara

 2. Deda nije kraj civilizacija nego nadam se kraj globalizacije i pohlepnog neoliberlnog kapializma.
  (trik, 25. maj 2022 15:29)

  # Link komentara

 3. Budućnost kakvu nam predlažu Rusija i Kina je primer Severne Koreje i istočne Nemačke.

  Budućnost kako nam predlažu Evropska Unija i Amerika, je primer Južne Koreje i zapadne Nemačke.

  Realni Socijalni eksperiment, koji je dokazao, kako isti narod, koji ima istu istoriju, isti dnk, istu religiju istu kulturu , isti moral, živi na istom podneblju....prođe sa istočnom i sa Zapadnom ideologijom
  (Zoom, 25. maj 2022 13:19)

  Sve sto si rekao bih potpisao pre 20 godina.
  Medjutim, ti treba da shvatis jednu stvar - zapadno-evropski standard SREDNJE KLASE je narastao tek u drugoj polovini 20.veka (narocito od 70-tih godina), upravo da bi im pokazali da su bolji od Istocnog bloka. Samo da ti pomenem primer: veliki broj stanova u Amsterdamu nije imao svoj mokri cvor pocetkom 70-tih. Onda je dosao period blagostanja od koga sam i ja nesto zakacio u Holandiji pocetkom 21.veka. Medjutim, sa berlinskog zida, a narocito sa krizom 2008.godine, situacija je krenula da se menja na gore... socijalna davanja se kresu bezmalo svake godine, u penziju se ide sa 68 godine (a moglo je sa 62 pre 20 godina) itt, itt.
  Po ovoj logici mogao bi ponovo da nastupi period blagostanja u zapadnoj Evropi, obzirom da ce opet nastupiti nekakav hladni rat. Medjutim, mislim da nece, jer je Evropa tokom prethodnog hladnog rata i tog prosperitetnog perioda od 1970-2005) sve vreme koristila jeftine ruske energente. A i Amerika je bila u mnogo boljoj finansijskoj situaciji. Videcemo....
  (i da i ne, 25. maj 2022 15:09)

  # Link komentara

 4. Putin je na pravom putu!
  (Kontras, 25. maj 2022 15:09)

  # Link komentara

 5. @Otvoreno drustvo zapad, pojedinac radi solidno zaradjuje i lepo zivi, ima pristup visokom drustvu ako potegne vise on i sledece generacije. Zarvoreno drustvo, pojedinac radi, malo zaradjuje tesko odrzava elementarne potrebe svoje porodice, nema pristup viskom drustvu. Racunica jasna. Normala otvoreno drustvo, zato sto vec zivim u jednom.


  jes, samo što bilo koje istraživanje u vertikalnoj pokretljivosti u USA koja se najviše busa u prsa sa tim pokazuje da je USA na nivou najnerazvijenih društava na svetu ( plemenske, polufeudalne države ). Al onda ti kažu - brate veruj mi, eno Gejts ( i par sličnih primera ), viš kako je on uspeo. A ono 100 miliona drugih što nisu to nema veze :)) Bukvalno u Kini ili Severnoj Koreji imaš najveću vertikalnu poktretljivost, tj baš tu otvorenos društva - pametni, vredni djaci, sasvim uobičajeno završavaju najbolje fakultete, i sasvim normalno napreduju do najviših položaja u privredi, državi itd.
  (total, 25. maj 2022 14:51)

  # Link komentara

 6. Naizgled otvoreno društvo ni u kojem slučaju u stvari nije otvoreno, već ono između ostalog praktično uglavnom služi samo da bi bila prisutna kritična masa lako zamjenjive radne snage.
  Prevedeno, ako jedan novinar na primjer neće da piše afirmativno o određenoj anomaliji ili dugoročno pogrešnoj politici određenih struktura, on će samo predstavljati lako zamjenjivu robu.
  Teoretski stvari izgledaju kako treba, ali praktično očigledno ne.
  (Mala korekcija, 25. maj 2022 13:45)

  # Link komentara

 7. U pitanju je sukob izmedju americke hegemonije I slobodnih zemalja koje nece americku cizmu da prihvate.
  Na moju veliku zalost sam se uverio da se demokratskim zemljama nazivaju one koje su odane Americi bez obzira na njihovo unutrasnje uredjenje I demokraticnost.
  (Dejan, 25. maj 2022 13:31)

  # Link komentara

 8. Budućnost kakvu nam predlažu Rusija i Kina je primer Severne Koreje i istočne Nemačke.

  Budućnost kako nam predlažu Evropska Unija i Amerika, je primer Južne Koreje i zapadne Nemačke.

  Realni Socijalni eksperiment, koji je dokazao, kako isti narod, koji ima istu istoriju, isti dnk, istu religiju istu kulturu , isti moral, živi na istom podneblju....prođe sa istočnom i sa Zapadnom ideologijom
  (Zoom, 25. maj 2022 13:19)

  # Link komentara

 9. Ovo za vakcinu nisam razumeo.
  (aha, 25. maj 2022 13:11)

  # Link komentara

 10. "Otvoreno društvo" ( kako sam Soroš u njegovim delima shvata) je društvo u kojem nijedna socijalna podgrupa nije takva u koju se ne može ući, niti takva da se ista ne može napustiti, gde manje društvene grupe nisu stalne, već nastaju i nestaju, tako da između pojedinca i društva u celini nema druge podgrupe koja bi tog pojedinca mogla tlačiti ili iskoristiti ( otvoreno društvo nema veze npr. sa transparentnošću). Za čoveka koji je u zemlji porekla diskriminisan zbog vere svojih predaka, u zemlji koje je prebegao zbog maternjeg jezika, u zemlji gde se nastalio zbog stranog porekla, čiji sin nije tradicionalnog seksualnog opredeljenja je normalno da veruje da su manje društvene zajednice osnovane na osnovu vere, rase, nacije, seksualnog opredeljenja, lične naklonosti, itd. štetne i dikriminatorske. Moj problem sa tom ideologijom je da iskorenjivanjem manjih socijalnih grupa teorijski prestaju razlozi da jedna grupa tlači drugu, ali nestaje i zaštita protiv društva u celini koju pripadnost grupi (npr. porodici, veri) može dati.
  (Radoznao, 25. maj 2022 13:03)

  # Link komentara

 11. @ Pogodio je suštinu. Otvorena i zatvorena ili autokratska društva u sukobu.Kao pojedinac, glasam za otvorena!
  (Milan, 25. maj 2022 12:10)

  Otvoreno drustvo zapad, pojedinac radi solidno zaradjuje i lepo zivi, ima pristup visokom drustvu ako potegne vise on i sledece generacije. Zarvoreno drustvo, pojedinac radi, malo zaradjuje tesko odrzava elementarne potrebe svoje porodice, nema pristup viskom drustvu. Racunica jasna. Normala otvoreno drustvo, zato sto vec zivim u jednom.
  (zika, 25. maj 2022 12:46)

  # Link komentara

 12. A nije kraj kada Amerika i NATO napadaju za svoje interese.Dosta vas je više,sada je red na Rusiju i Kinu da i oni resavaju svoje interese..
  (Malo sutra !, 25. maj 2022 12:39)

  # Link komentara

 13. Nije kraj civilizacije, nego jaca rublja.
  (Trotters Independent Traders, 25. maj 2022 12:18)

  # Link komentara

 14. Praktikovanje "Otvorenog društva" daje katastrofalne rezultate na sva polja.
  U praksi "Otvoreno društvo" preko forsiranja poslušnih "elita", suspenduje volju naroda na izborima i referendumima, samim tim i suspenduje teoriju demokratije.
  Kasnije tako instaliranoj "eliti" preporučuju da ne poštuju zakone i ustav svojih zemalja, jer su oni (elita t.e. establišment) iznad sistema, i kao takvi su zaštićeni od strane "Otvorenog društva", kako to oni nazivaju "kišobranom".
  Takva "elita" da bi ugodila gazdi, kako bi što duže ostala na vlasti, zanemaruje interese i osnovne potrebe svojih građana, i radi za nacionalne interes treće zemlje, najčešće na ekonomsku štetu svog naroda.
  Pretnja i bezakonje, korupcija i masovno prisluškivanje, su glavna poluga "Otvorenog društva".
  (bobo mk, 25. maj 2022 12:13)

  # Link komentara

 15. Pogodio je suštinu. Otvorena i zatvorena ili autokratska društva u sukobu.Kao pojedinac, glasam za otvorena!
  (Milan, 25. maj 2022 12:10)

  # Link komentara

 16. Када Амери нападају друге државе,онда није крај цивилизације?!
  (ракар, 25. maj 2022 12:07)

  # Link komentara

 17. Kao da ameri ne uvoze 90% svega iz Kine.
  (Boki, 25. maj 2022 12:05)

  # Link komentara

 18. a de bas sad kad sam uzeo da radim izolaciju.
  (Belmont, 25. maj 2022 11:56)

  # Link komentara

 19. Ako je dobar za svoj narod i sve ostale sto ne bi vladao dozivotno...
  (reflex, 25. maj 2022 11:49)

  # Link komentara

 20. Otvoreno društvo je otvoreno za neke, obrnuto i zatvorena društva su takođe otvorena za neke.
  (Pera Srbin, 25. maj 2022 11:46)

  # Link komentara

 21. Soroš: "Kraj civilizacije. Si krije tajnu"
  Kada nije bio kraj civilizacije za 1 i 2 svetski rat, Vijetnam, raspad Jugoslavije, bombardovanje SRJ, rat u Iraku i ubijanje pola miliona dece, rat u Somaliji, rat u Libiji i sl. širom sveta u poslednjih 100 godina šta mogu Kinezi i Rusi da naprave što vi već niste?!
  (Loznica, Gučevo, Cer…, 25. maj 2022 11:38)

  # Link komentara

 22. "Otvoreno društvo je društvo u kome je vlast tu da obezbedi pojedincima sva prava, u zatvorenom društvu pojedinac služi vlastima."
  (Molim vas objavite komentar, 25. maj 2022 11:24)

  # Link komentara

 23. Neverujem mu ništa
  (Lela, 25. maj 2022 11:15)

  # Link komentara

 24. Ok Nemacka je kriva, Rusija je kriva, Kina je kriva, a sta je sa Amerikom, Britanijom,...
  To je ono kada ne vidis svet oko sebe. Ja se uvek zapitam, hej stani da ja nisam negde pogresio.
  (Vrb4s, 25. maj 2022 11:03)

  # Link komentara

 25. Rusi i Kinezi su glavni zlikovci a vi ste svi cvećke.
  (Hranislav, 25. maj 2022 10:57)

  # Link komentara