"Alarmantno stanje"; imaju veliki problem – napadaju medicinare

Nemačke vlasti beleže sve češće napade protivnika vakcinacije i vladinih mera protiv pandemije na radnike u zdravstvu i prosveti.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 29.11.2021.

17:23

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Primetan je i sve veći uticaj protivnika vakcinacije na besplatne škole poput Valdorfa, preneli su u ponedeljak nemački mediji.

"Nemačka savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) uvrstila je protivnike vakcinacije i mera protiv pandemije u relevantne rizike za bezbednost medicinskog osoblja", piše dnevnik Di Velt. Opasnost se manifestuje u obliku "verbalne do fizičke agresije", navodi BKA, a prenosi Die Velt.

Savezna lekarska komora, u međuvremenu, upozorava na "alarmantno stanje".

"Za mnoge zdravstvene radnike, u međuvremenu, deo je svakodnevnog života suočavanje sa agresijom jednostavnim proveravanjem statusa vakcinacije pacijenata ili upozorenjem da se pridržavaju pravila o korona virusu", kaže Klaus Rajnhard, predsednik Lekarske komore.

Sa najvećim stepenom agresije suočavaju se zaposleni u ambulantama u kojima se sprovodi vakcinacija.

Stručnjak za politički ekstremizam Štefan Gerc ukazao je u izjavi za isti dnevnik na sve veću radikalizaciju unutar tzv. Kuerdenker scena, koja okuplja protivnike vakcinacije i pandemijskih mera.

"U diskusijama na društvenim mrežama, radnici u centrima za vakcinaciju i bolnicama sistematski se opisuju kao deo 'lobija vakcinacije' i nazivaju ih neprijateljima i protivnicima", rekao je Gerc.

Direktor Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka Tomas Haldenvang je pre nekoliko dana izrazio bojazan da bi ponovno uvođenje i pooštravanje mera protiv širenja pandemije moglo da izazove pojačanu "ustavno-neprijateljsku agitaciju".

"Ne možemo isključiti da će scena protivnika demokratije tokom četvrtog talasa pandemije biti u porastu", rekao je Haldenvang.

Javni servis ARD izveštava i o sve većem uticaju protivustavnih snaga na krugove oko tzv. besplatne škole, one koje ne funkcionišu direktno u okviru državnog školskog sistema, uključujući valdorfske škole.

Jak je uticaj tzv. Kuerdenker scene u besplatnim školama u južnoj Nemačkoj.

U Valdorfskoj školi u Frajburgu, nakon izbijanja pandemije korona virusa, lokalne vlasti su proverile lekarska uverenja po kojima učenici mogu biti oslobođeni nošenja zaštitnih maski.

Svih 55 potvrda ispostavilo se kao lažno, a nadležni govore o uticaju protivnika mera koje roditelje uče kako da dođu do lažnih uverenja putem društvenih mreža.

Udruženje Valdorfskih škola se kasnije pismeno ogradilo od nepoštovanja vladinih mera.

"Ovo je pogrešno tumačenje antropozofskog učenja. Slobodne valdorfske škole nikako nisu oblast u kojoj vlada bezakonje i gde se ne poštuju državne mere", navodi se u saopštenju Radne grupe slobodnih škola iz Štutgarta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Podeli: