Prošlo je 10 godina – još se nisu oporavili

Libijski pobunjenici pre tačno 10 godina ubili su Moamera Gadafija. Tadašnje rušenje vlasti srušilo je temelje države, koji do danas nisu obnovljeni.

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2021.

13:19

Prošlo je 10 godina – još se nisu oporavili
Shutterstock/Sodel Vladyslav

Gadafi je vladao Libijom 42 godine, od 1969. do 2011. godine kada je u ustanku svrgnut uz podršku NATO-a.

Na današnji dan, pre deset godina, pobunjenici su u rodnom gradu Gadafija svirepo mučili i ubili, a potom izložili njegovo telo na ulici. Razlog tog svirepog ubistva bio je uspostavljanje demokratije, ali ni demokratija ni stabilnost ni dan-danas nisu ušli na vrata Libije.

Najavljeni su predsednički izbori za decembar, i parlamentarni izbori za januar, a pitanje je da li će ovi izbori konačno doneti sigurnost i stabilnost u Libiji, nakon čitave decenije haosa?

Kako prenosi Indeks, Hamiš Kinear, analitičar istraživačkog instituta Verisk Maplekroft, rekao je: "U odnosu na proteklih 10 godina, Libija je u puno boljoj situaciji", kao i "Prekid vatre dogovoren u oktobru 2020. godine i dalje se drži, a vlada nacionalnog jedinstva i dalje je na vlasti kao jedina libijska vlada... Ali libijska politička stabilnost sve je neizvesnija" i dodao "Idućih šest meseci će nam pokazati da li je mirno razdoblje koje je usledilo nakon proglašenja prekida vatre u oktobru 2020. bilo samo prilika za oružane frakcije da zaleče svoje rane."

Bliži li se kraj krize?

Libijski naučnik Mahud Kalfalah smatra da bi došlo do rešenja, potrebno je prekinuti negativno strano mešanje u libijska unutrašnja pitanja, a da libijski birači treba da pokažu zrelost prilikom biranja predstavnika, trebalo bi prevazići regionalne podele i sve strane bi trebale prihvatiti rezultate izbora, preneo je Indeks.

Međutim, upravo vlada nezadovoljstvo u Libiji, jer se čini da je novi predlog zakona o izborima usmeren ka kandidaturi vojnog vođe Halifa Haftara. Haftara mnogi poznaju po vojnim napadima koji su za cilj imali zauzimanje Tripolija, a koji su doveli do brojnih ljudskih žrtava.

Rizik postoji ako Haftar pobedi na izborima, dodao je libijski naučnik.

Izbori – rešenje ili problem?

Evropski diplomata u Tripoliju kaže da su svesni da postoje neregularnosti pa i korupcije, ali da veruje da su izbori rešenje. Takođe, analitičar Ahmed al-Rašraš govori o tome da se Libijci nadaju da će izbori voditi boljem životu i političkoj stabilnosti i sigurnosti.

Međutim, postoje i oni koji imaju malo drugačije mišljenje.

"Nalazimo se u začaranom krugu zbog neuspelih političkih procesa", objašnjava Abdelfatah Benur, državni službenik.

Ovo je verovatno jedan od razloga što ljudi osećaju nostalgiju prema periodu od pre 10 godina, i Gadafijevom vladavinom. U vreme Gadafija, Libija je imala najviši BDP po stanovniku u Africi, imala je ogromno naftno bogatstvo koje je obezbedilo visok životni standard građana.

Danas, nakon 10 godina sukoba, nemira i haosa, Libija je došla do nestašice hrane, gladi, i inflacije. Ostaje nam samo da vidimo da li će ova severnoafrička država uspeti da nakon izbora izađe iz decenijske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli: