Novosti objavile "pakleni plan" Aljbina Kurtija

Pobednik izbora na KiM Samooopredeljenje Aljbina Kurtija ima dokument od 100 tačaka pod nazivom „Programski principi i prioriteti pokreta Samoopredeljenje!”

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 09.10.2019.

18:30

Novosti objavile
EPA/Georgi Licovski

Taj dokument, kako je navedeno, ujedinjuje promenu tzv. Kosova, objavile su "Večernje novosti".

Prvi odeljak, odnosno “Državotvornost i društveno-ekonomski razvoj” daje na uvid da su dva glavna prioriteta tog pokreta državotvornost i društveno-ekonomski razvoj, odnosno da se zalažu za suverenost države, ekonomski razvoj zemlje i dobrobit građana, da državotvornost vide kao subjektivnost, demokratiju, pravosuđe i građanstvo, a da društveno-ekonomski razvoj vide kao povećanje proizvodnih kapaciteta i što pravedniju raspodelu bogatstva u funkciji povećanja blagostanja.

“Osnovni preduslov realizacije ovog političko-ekonomskog projekta ostaje suverena republika, naglašeno je u tom dokumentu, a prenosi portal "Kosovo onlajn".

DRŽAVOTVORNOST

Pokret Samoopredeljenje se zalaže za ograničenje Ustava tzv. Kosova kao države Albanaca i svih građana Kosova i za povratak nacionalnih albanskih simbola za državu Kosovo, piše u tački 5. odeljka “Državotvornost”

Već u narednoj tački navedeno je da se Samoopredeljenje zalaže za promenu delova Ustava Kosova koji ograničavaju suverenitet Kosova, uključujući i odbacivanje Ahtisarijevog plana koji deli teritoriju, institucije i kulturu po etničkom ključu, ujedno održavajući u životu međunarodnu vladavinu nad Kosovom.

Oni u tački 7. konstatuju da umesto da izražava volju albanskog naroda za nacionalnim ujedinjenjem, Ustav samoproklamovanog Kosova je negira, te da zato smatraju da su članovi 1.1 i 1.3 Ustava tzv, Kosova međusobno oprečni i zalažu se za izbacivanje člana 1.3 koji sprečava pravo Kosova da se ujedini sa nekom drugom državom, odnosno sa Albanijom.

Poštovanje prava na samoopredeljenje naroda je priznavanje i prihvatanje političke slobode naroda, navode oni u tački 11. odeljka “Državotvornost”.

PRAVOSUĐE

U odeljku “Pravosuđe” oni navode da je ono osnovni element države, a u tački 25. tog odeljka navode da će se zalagati za to da pravosuđe ima u vidu 11 važnih polja delovanja, a ta tačka 11 glasi “saradnja javnih ličnosti, ili privatnih lica, sa Srbijom u cilju nanošenja štete Kosovu u prošlosti”.

Ostalih 10 tačaka koje su, kako kažu, do danas bile neprestano zanemarivane, jesu vladavina prava, ratni zločini, rasvetljavanje sudbine nestalih, paralelne strukture Srbije, procedure prodaje društvenih i javnih preduzeća, kao i prirodnih bogatstava Kosova, poreklo bogatstva političara i osoba iz javnog života, korupcija na lokalnom nivou, kao i ona na međunarodnom koja je počinjena na Kosovu, organizovani politički i ekonomski criminal, šverc robe, aktivnost tajnih službi.“

GRAĐANSTVO

Kosovo treba da ima i spoljno samoopredeljenje, navodi Samoopredeljenje u svom programskom dokumentu, a ono, kako dalje piše, obuhvata pravo Kosova da se ujedini sa Albanijom putem dvostranih referenduma i mirovnih sporazuma.

INTEGRITET TERITORIJE

Situacija u severnom delu Kosova koja je nastala usled direktnih intervenisanja Srbije, putem njenih paralelnih struktura, rezultat je nefunkcionalnosti države, piše u tački 34. odeljka “Integritet teritorije”. Zbog toga se Samoopredeljenje u tom smislu zalaže za onemogućavanje funkcionisanja tih struktura u bilo kom delu Kosova. Na severnim graničnim tačkama 1 i 31 moraju se uspostaviti policija i carina tzv. Kosova, preciziraju u tom programskom dokumentu.

Zalažemo za vraćanje svih proteranih Albanaca u svoje kuće i na svoja imanja na severu, piše već u narednoj tački tog odeljka.

DECENTRALIZACIJA

U potpunosti ćemo revidirati dosadašnji proces decentralizacije, navode u tački 39. odeljka “Decentralizacija”, jer je, kako kažu, Kosovu potrebna decentralizacija bez etničkih podela koja u fokusu ima građanina Kosova, a ne Ahtisarija.

SPOLjNA POLITIKA

Zalažemo se da imamo jednu spoljnu jedinstvenu politiku sa Albanijom i da zajedno delujemo za zajedničke ciljeve nacije, u tački 42. odeljka “Spoljna politika”.

Samoopredeljenje se zalaže za jasno razlikovanje odnosa sa državama i narodima koji poštuju volju suverenog naroda Kosova nasuprot državama i narodima koji ga ne poštuju, piše već u narednoj tački tog odeljka.

A zalažu se i za različita ograničavanja diplomatskog prisustva i delanja na teritoriji države Kosovo onih država koje se otvoreno izjašnjavaju protiv suverene egzistencije naroda i Kosova.

Zalažemo se za vojsku koja će biti garant teritorijalne celovitosti zemlje, tako da služi održivom miru, navode u tački 45. tog odeljka.

PROIZVODNjA I INDUSTRIJA


Jasno naglavaju da su protiv privatizacije pre nego što se ukine kolonizacija, jer su društvena i javna imovina Kosova nasilno prenešene na javnu i društvenu imovinu Srbije kroz kolonizujuće zakone devedesetih.

Takođe, Samoopredeljenje naglašava da se zalaže za povezivanje energetskog sistema Kosova sa onim u Albaniji. "Hidroenergetski kapaciteti Albanije i termoenergetski Kosova, predstavljaju veliki energetski kapacitet koji će služiti svim građanima", navodi taj pokret u svom dokumentu.

FISKALNA POLITIKA

Smatramo da približavanje poreskog sistema sa Albanijom doprinosi razvoju privreda dve zemlje. Posvećeni smo integraciji dva fiskalna sistema u jednu poresku i carinsku oblast, piše Samoopredeljenje u tački 73. odeljka “Fiskalna politika”

KULTURA

"Pokret Samoopredeljenje je protiv svih političkih tendencija za fizičkim razdvajanjem naše kulturne baštine od ostatka Kosova, kao i protiv njegove uzurpacije od strane Srbije", jasno je navedeno u tački 96. odeljka “Kultura”.

Posvećeni smo afirmaciji nacionalne kulture Albanaca, piše već u narednoj tački tog odeljka.

SPORT

Takođe se zalažemo za ujedinjenje sportskih liga Kosova sa onima u Albaniji, navodi Samoopredeljenje u svom programskom dokumentu u tački 100, odeljka “Sport”, jer će, kako kažu, na ovaj način, kosovski sportisti biti izloženi jačoj konkurenciji koja bi razvila njihove konkurentske veštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli: