Zanati koji nestaju

Zanati koji nestaju

Zanati koji nestaju

Subotom u 15:15

Serijal "Zanati koji nestaju" osmišljen je i realizovan tragom priče o zlatnim rukama zanatlija u Srbiji, kao svojevrsnim bastionima očuvanja starih veština od izumiranja.

Ovo je priča o poslednjim ili jednim od poslednjih sarača, vunovlačara, abadžija, sodadžija, ćurčija, bojadžija, kazandžija, vodeničara i mnogih drugih majstora zanata, koji u svojim radionicama ručno izrađuju proizvode kakve je teško pronaći bilo gde u svetu. Ovo je priča o tradiciji koja se uglavnom prenosi s kolena na koleno i koja opstaje samo zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu njenih tvoraca.
 
Serijal je snimljen u gradovima širom Srbije, u poslednjim zanatskim radionicama od juga do severa, od istoka do zapada naše zemlje. Iza većine se krije topla porodična priča i želja da se zanat, nekada zlata vredan, sačuva u životu.
 
Novinarski i scenaristički deo dokumentarca "Zanati koji nestaju", koji ima dve sezone i sadrži po 10 epizoda u svakoj, potpisuje Tatjana Loš, a produkciju Slobodan Pikula.
 
Ispred kamere u drugoj sezoni nalazi se Nada Gligorović, a iza kamere Miloš Gavrić, Dalibor Vidojević i Miloš Kostić. Ton majstori su Novica Jankov i Bojan Lung.
 

Subota, 1. jun - Otkrivamo tajne saračke tradicije

U novoj epizodi serijala "Zanati koji nestaju" saznajte tajne saračke tradicije, i to pravo iz radionice porodice Đuran iz Sombora, u čijem domu koža miriše još od 1927. godine.

Iako je ovaj zanat danas na izdahu, pa se tako u Srbiji broj sarača - majstora za izradu predmeta od kože, može izbrojati na prste jedne ruke. Đuranovi ne žele da stave katanac na svoju porodičnu priču. Oni će nam otkriti koliko je teško biti istrajan u poslu kojim se bave, ali i zašto će svako ko drži do umetnosti od kože i želi da ima ne samo lep, već i unikatan kožni proizvod, pokucati na vrata sarača.

 

Možda vas zanima

Najlepše pećine Srbije
Najlepše pećine Srbije

Nedeljom u 15:15

Osvrt
Osvrt

Nedeljom u 17:00

Fokus
Fokus

Radnim danima u 17:00

Uz kafu sa...
Uz kafu sa...

Subotom i nedeljom u 18:15

Želim da ti kažem
Želim da ti kažem

radnim danima u 10:30

Direktno sa Minjom Miletić
Direktno sa Minjom Miletić

Četvrtka u 20:00

Plodno i rodno
Plodno i rodno

Vikendom u 8:00

Automoto show
Automoto show

Vikendom u 16:30

Sportski pregled
Sportski pregled

Radnim danima u 23:15

Štoperica
Štoperica

Radnim danima u 18:15

Prslook again
Prslook again

Ponedeljkom i nedeljom u 21:00

Savršen recept
Savršen recept

Radnim danom u 10:00 i vikendom u 9:30

Vesti
Vesti

Radnim danima u 12:00 16:00 18:45 20:45 23:30 i vikendom u 16:00