Vučić: Do septembra tri stvari

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će do početka septembra biti usvojene nove mere za dalji podsticaj rađanja u zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2021.

12:06

Vučić: Do septembra tri stvari
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Kako je pojasnio, reč je o tri promene, a to su uvećane novčane naknade za trudnice i porodilje, zatim rešavanje određenih zakonskih poteškoća koje se tiču zarada trudnica i porodilja, te uprošćavanje birokratskih procedura za vantelesnu oplodnju.

U tom smislu, naveo je da će se menjati prag godina žena, do kojih će država finansirati pokušaje VTO.

"Nadam se da će to bar donekle u siromašnijim sredinama doprineti da imamo više dece, jer nam je to glavni problem. Lako se društvo obnovi ako imate dece", poručio je Vučić u obraćanju nakon susreta sa mladim sportistima koji borave u kampu u Srbiji.

Uz konstataciju da je bilo napada kako je rađanje pitanje ekonomskog statusa i očekivanja, Vučić je primetio da bi bilo znatno lakše da je to u pitanju.

"Ali upravo je obrnuto. Tamo gde žive najbogatiji, tamo imamo najmanje dece, a najviše ih je gde žive siromašniji... A sve što radimo, nema smisla ako to ne bude imao ko da nasledi, ako ne bude imao ko da upravlja time, ako nemamo potomstvo", poručio je Vučić.

Legalizacija objekata

Vučić je poručio i da postoji namera da se sprovede puna i jeftina legalizacija oko 2,5 miliona bespravnih objekata, ali i da će oko 10 odsto njih morati da bude uklonjeno, jer ne mogu da se legalizuju.

Na pitanje novinara da li će se dekretom rešiti legalizacija i da li je je katastratska legalizacija model po kojem se stavlja tačka na taj problem, Vučić je rekao da se priprema legalizacija i da će se tek videti na koji način će država pokušati jednom zauvek da reši taj problem.

Dodao je da tu ima dosta problema i da je u prethodnih pet godina legalizovano oko 250.000 objekta, što užasno mali broj, ali i najveći uspeh do sada.

"Želimo punu i jeftinu legalizaciju, da ljudi plaćaju porez na imovinu, nama nisu potrebni jednokratni i brzi prhodi, ne želimo da to bude izvor korupcije za lokalne funkcionere. Želimo da imamo prijavljene objekte i da skoči cena tim objektima i da imaju koristi njihovi vlasnici. Ipak, postoji 10 odsto objekta koje nije moguće legalizaovati i koji će morati da budu uklonjeni", naveo je Vučić.

Kaže da će država moći da naplati mnogo više poreza kada ti objekti budu prijavljeni.

"Od 2,5 miliona objekata, da imate dva miliona miliona novoprijavljenih objekta, to je ogroman uspeh uz istu visinu poreza", dodao je Vučić.

Istakao je da će građani imati veliku korist jer će moći da prave normalne kuporodajne ugovore za svoje objekte i neće imati nikakav problem sa državom.

Ima mnogo problema u sturturi sistema, kako da se to izvede, ali verujem da ćemo uspeti to da uradimo, dodao je Vučić.

Pomoć roditeljima

Govoreći o 5.000 evra pomoći roditeljima za novorođeno dete, Vučić kaže da bi to trebalo da bude sveukupna podrška koju će da preuzme država da se "oslobode gradovi", pa i Beograd.

"Mi smo ukupno već dali po 5.000 za prvo dete sigurno. Pokušaćemo da svakom merom podstaknemo rađanje više dece. Smatramo da je natalitet zemlje jedan od prioritetnih ciljeva koje treba da postavimo", kazao je.

20 evra

Što se tiče dodatne pomoći od 20 evra građanima i pojedinih komentara da se to radi pred izbore, Vučić je podsetio da je država i prošle godine dala 100 evra i to "u komadu".

"Sada ćemo dati još po 20 evra. Bitno je da javni dug ne pređe 60 odsto BDP-a. Moramo da vodimo računa o visini javnog duga. Svima je skočio javni dug, i mnogo većim ekonomijama, naš je stabilan. Mi ovime podstičemo potrošnju i pomažemo sopstvenu privredu. Time pokazujemo da Srbija može da podiže stopu rasta bez povećanja duga iznad 60 odsto", istakao je predsednik.

Dodao je i da očekuje da za petnaestak dana stignu procene stope rasta za prvo polugodište ove godine.

"Verujem da ćemo biti među najboljim zemljama. Kada je trebalo da se steže kaiš, stezao se kaiš, danas imamo dobru situaciju", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli: