Šta nismo znali o Mileni Dravić: Tekst o dublerkama, golotinji i sujeti

Na današnji dan 2018. godine preminula je legendarna glumica Milena Dravić. U saradnji s Jugopapirom, prenosimo tekst o njoj iz 1968. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2021.

13:06

Šta nismo znali o Mileni Dravić: Tekst o dublerkama, golotinji i sujeti
Foto: Profimedia

Septembar 1968.

Te večeri snimanje nekih scena filma "Sirota Marija", koje je obavljeno u selu Slanci, kraj Beograda, završeno je oko deset sati naveče.

Umorna od višesatnog rada, glavna glumica Milena Dravić jedva je dočekala da krene kući.

"Jesam li gotova?", upitala je reditelja.

"Za danas je dosta", glasio je odgovor.

Posle toga, Milena Dravić je sela u automobil ekipe koja ju je čekala i krenula u Beograd.

Misteriozna devojka

Film "Sirota Marija", po scenariju Gordana Mihića i Ljubiše Kozomare, u režiji mladog reditelja Dragoslava Lazića, zamišljen je kao vrlo interesantna komedija.

Seoska devojka Marija zaljubljena je u seoskog molera i želi da se uda za njega.

Ali on je pijanac i bekrija i ni na kraj pameti mu nije da se ženi. Uzalud ga Marija progoni, kumi i moli da je odvede pred matičara. Na sva njena navaljivanja on odgovara – "Neću!"

Na svako njegovo "ne", Marija pada mrtva. Sruši se kao mrtvac i leži, čak dopušta da je i na groblje odnesu. A onda ustaje, ponovo progoni svog molera i tako unedogled...

Spomenute večeri Milena Dravić je upravo bila snimila takvu jednu scenu – ona mrtva leži u koritu, prekrivena cvećem, a novodno je bila naga.

U stvari, odevena je u kupaći kostim i tek ponegde se između ruža i karanfila vidi golotinja.

O toj sceni, mnogo pre početka rada, glumica i reditelj Lazić potanko su se dogovorili. Reditelj je ostavio Mileni Dravić da sama odluči kako će to pred kamerom i posle na platnu izgledati, jer ni u knjizi snimanja ni u scenariju nije bila predviđena nikakva golišava scena.

Razloga, dakle, i za najmanji nesporazum nije bilo. Pa, ipak...

U trenutku kad je glumica sela u automobil i krenula kući, iz obližnje kafane u Slancima izišla je jedna devojka i uputila se ka članovima filmske ekipe koji su ostali na mestu.

"Može li?", upitala je.

Odgovorili su joj da može i uveli je u kuću u kojoj su bili postavljeni reflektori i kamera.

U prisustvu samo najneophodnijih, nepoznata devojka je svukla odeću i stala pred objektiv sasvim naga.

Prema uputstvima reditelja, ustajala je, sedala, hodala i tek oko jedan sat posle ponoći rekli su joj da može da se obuče i – da nikom ne govori o onome što se događalo.

Ali u filmskom svetu teško je sačuvati tajnu i ubrzo se saznalo da je nepoznata devojka, u stvari, zamenila Milenu Dravić u golišavim scenama.

U filmu se to, inače, radi: veštim snimanjem, a kasnije i montažom, sve se tako napravi da je na platnu nemoguće primetiti obmanu.

Naprotiv, većina gledalaca bila je ubeđena da je to naša glumica Milena.
Foto: Profimedia
Vest da će se u filmu, pod njenim imenom, pojaviti neka druga devojka, razljutila ju je.

Potrčala je na mesto snimanja i zapretila je rediteljima i scenaristima da će da napravi skandal na setu.

"Neću da dozvolim takvu prljavštinu", rekla je besno zahtevajući da se eksplicitna scena ukloni iz filma.

Direktor ekipe je pristao, bez pogovora, priznajući da glumica – još s takvim renomeom kakav uživa Milena Dravić, s punim pravom zahteva zaštitu.

Milena je obavestila i direktora Avala filma Dragišu Đurića. Konačno, srela je i reditelja Lazića, koji joj je samo kratko rekao:

"Imao sam jednu ideju, ali ne brinite, biće sve kako treba". Iako ju je eksplicitna scena vidno uznemirila, Milena Dravić ostala je profesionalac do samog kraja.

"Događa se", kaže ona, "da je režiser ponekad prinuđen da za ovakve scene upotrebi 'dublera', naročito ako je glumica koja tumači određen lik, recimo, nepodesno građena. Ali u tom slučaju obavezan je da takve scene snima isključivo u prisustvu glumice. Pošto je za publiku ona ta koja se svlači, mora se pre svega saglasiti s izborom 'dublerke', a zatim i sa scenama u kojima će se ova pojavljivati. I kasnije, prilikom montaže filma, njeno pravo u odabiranju sekvenci je neporecivo. Ali bez obzira na sve to, ja odbijam da se slikam naga, sama ili preko posrednika."

Prilikom snimanja filma Hasanaginica, iz 1983. godine, u scenariju je bilo predviđeno više erotskih scena u kojima je trebalo da se Milena Dravić pojavi oskudno odevena ili bez odeće.

Scenarista i redatelj Mića Popović, međutim, prepustio je glumici da donese odluku o tome da li želi da snima nage scene. Svi diskutabilni kadrovi filma bili su izbrisani, osim jednog koji je ostao. U potoku, na mestu kuda će proći imotski kadija, Hasanaginica se kupa. Naga je, ali to se i vidi i ne vidi, jer je snimljena u totalu, na velikoj daljini. Novinari su hteli da podsete Milenu Dravić na tu scenu, želeći da joj dokažu da je, eto, jednom, ipak, igrala i – naga!

Naša glumica se šarmantno nasmejala, pa prokomentarisala:

"Mislite?! Pošto je film uglavnom već svuda prikazan, sad mogu da vam odam tajnu: čak ni u toj sceni nisam bila bez odeće. Zahvaljujući daljini na kojoj sam snimljena niko nije mogao da primeti da sam bila u tesno pripijenom trikou boje kože", izjavila je Milena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli: