Četvrtak, 04.07.2002.

14:45

Vecina gradjana podrzava ulazak u EU

Izvor: Beta

Default images

Dve trecine stanovnistva Srbije, 67 odsto, podrzalo bi uclanjenje zemlje u Evropsku uniju ako bi danas bio raspisan referendum o tom pitanju, dok bi 9 odsto glasalo protiv. To je rezultat istrazivanja javnog mnjenja agencije "Stratedzik marketing" koje obavljeno krajem maja u 60 opstina u Srbiji na uzorku od 1.574 gradjana s pravom glasa. Istrazivanje pokazuje i da vise od polovine ispitanih strahuje da bi proces sirenja EU doveo do porasti kriminala i trgovine drogom, a izrazena je bojazan i zbog mogucih posledica po lokalnu ekonomiju, jer 35 odsto smatra da ce domaca poljoprivreda imati vise problema, a 31 odsto da nece. Javno mnjenje je polarizovano u pogledu straha od gubitka nacionalnog identiteta prikljucenjem zemlje EU, buduci da je 37 odsto izrazilo bojazan u tom pogledu, a 36 procenata je navelo da nisu zabrinuti. Rezultati istrazivanja pokazuju i da vecina gradjana smatra da ukljucivanju zemlje u EU najvise doprinose premijer Srbije Zoran Djindjic, 63 odsto ispitanih, i potpredsednik Savezne vlade i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Miroljub Labus, 54 odsto.

Istrazivanje pokazuje da je nivo informisanosti gradjana o EU relativno nizak, kao i da su prve asocijacije na EU kvalitetniji zivot, bolji standard i mogucnost putovanja, a da posebno visoko obrazovani i mladi ocekuju od EU licnu korist. Gradjani bi zeleli uclanjenje u EU sto pre, cak 50 odsto bi zelelo da to bude do kraja 2003. Istovremeno, cetvrtina ispitanih ocenila je da do uclanjenja u EU nece doci pre 2004, a trecina da ce se to desiti tek izmedju 2010. i 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: