Subota, 19.05.2001.

21:03

CIVILI POD OPSADOM U MAKEDONIJI SUOCENI SA KATASTROFOM

Izvor: B92

Default images
Vojska i albanski pobunjenici razmenili su u subotu sporadicnu vatru u severnoj Makedoniji, gde se, kako se pretpostavlja, jos nalazi nekoliko hiljada civila zatvorenih u selima, javlja Fonet. Vojni portparol pukovnik Blagoja Markovski rekao je da strahuje da se civili zatvoreni u selima suocavaju sa pravom katastrofom. On je naveo da se oko 6.000 civila drzi u selu Lipkovo, a 1.000 drugih u dzamiji u selu Otlje.

Kako javlja Srna, MKCK je postigao sporazum sa makedonskim vojnim snagama da udje u zonu sukoba i evakuise stanovnike koji zele da napuste sela na podrucju Kumanova.

"Ministarstvo rada i socijalne politike preduzelo je mere na zbrinjavanju porodica raseljenih, ponudjen im je velik broj kuca za smestaj, ali oni su odbili mogucnosti koje im mi nudimo i otisli u kolektivne centre" - rekao je Ibrahimi, prenose albanski mediji na Kosovu.

Albanski ekstremisti koji se nalaze u selima Slupcane, Vaksince i Orizare otvarali su vatru iz snajpera i mitraljeza nekoliko puta od petka uvece, rekao je Blagoja Markovski i dodao da je vojska odgovorila artiljerijskim napadom. Markovski je rekao da vojska nije imala gubitaka u najnovijim sukobima. Kabinet predsednika Makedonije saopstio je da je americki predsednik Dzordz Bus poslao pismo u kome podrzava makedonsku vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: