Nedelja, 13.05.2001.

08:57

TEMA B92: REKLAMIRANJE

Izvor: B92

Default images
Dobra reklama sjajno prodaje i najgori proizvod. To je pravilo koje odredjuje ponasanje svakog iole ozbiljnog proizvodjaca. Sudeci prema kolicini reklama kojima svakodnevno preporucuju svoje proizvode, strane firme ovaj marketinski recept uveliko isprobavaju i na nasem trzistu. Vecina domacih firmi konkurenciju iz inostranstva, sto se reklamiranja tice, medjutim, docekala je nespremno. “Proteklih godina dobru prodju proizvoda odredjivale su politicke pozicije direktora firme, a ne marketinski nastup“, kaze za B92 Lazo Antonijevic, biznismen iz Cacka. Govoreci o obesmisljavanju reklame Antonijevic kaze da “su se razni poslovi odvijali vrlo diskutabilno i firme koje su radile i mogle da rade nisu imale razloga da se reklamiraju”. “Firme koje nisu dovoljno radile nisu ni imale razloga za reklamiranje. Reklama pomaze boljoj prodaji, potrebno je reklamirati firmu, da ona bude poznata”, kaze Antonijevic.

Nase firme su u velikoj opasnosti da izgube domace trziste, kaze za B92 Darko Brocic, istrazivac u agenciji “Stratedzik marketing”. “U konkurenciji s velikim multinacionalnim kompanijama, koje imaju neuporedivo vise novca i iskustva u marketingu, nase firme su u podredjenom polozaju. Pretpostavljam da ce u buducnosti morati da mnogo vise vode racuna o reklami i pronadju nacin da nekako pariraju inostranoj konkurenciji. U protivnom, bojim se da ce ostati bez znacajnog dela trzista. Ipak situacija nije toliko bezizlazna za domace firme jer neke firme jako mnogo para ulazu u oglasavanje i na relativno pametan nacin ulazu pare i pretpostavljam da im se to vraca prodajom”, kaze Brocic.

Po misljenju Miroslava Sutica, vlasnika marketinske agencije “Partner”, nespretnom trzisnom nastupu nasih firmi, pored besparice, doprinosi i neznanje. “Pitanje je da li ce se nase firme adekvatno snaci na polju reklamiranja kada dodju firme sa ozbiljnim budzetima. Kod nas postoje dve krajnosti, ili je sve pojednostavljeno, pa se to nadoknadjuje beskonacnom frekvencijom ili su budzeti premali, pa je cela stvar manje ili vise bacena u pare. Postoji i problem ogromne kolicine neznanja i velikog ustezanja da se posao poveri profesionalcima. A ako se to ne uradi, nase firme ce nastaviti da ‘bacaju pare’”, kaze Sutic. “Domace firme mogu da se takmice sa stranom konkurencijom samo originalnim reklamnim pristupom. Tesko se moze kopirati taktika neke strane firme. Mnoge od njih deluju na podsvest, odnosno podsecaju na svoje prisustvo, a snaga nekog proizvoda ili marke je vec usadjena. Nase firme imaju potpuno drugi problem, one od pocetka moraju da uspostave nekakvu komunikaciju, da dobiju klijentelu kojoj ce reklama biti namenjena”, kaze Sutic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: