Nedelja, 15.04.2001.

19:06

"U KONTROLI IZBORA VISE OD 20.000 GRADJANA "

Izvor: B92

Default images
Izbornim propisima u Crnoj Gori ustanovljene su veoma stroge mere zastite izbornog postupka, a u kontrolu izbora bice ukljuceno vise od 20.000 gradjana, javljaju u nedelju podgoricki mediji.

Na ulazu na biracko mesto biraca ceka opticki citac nevidljivog mastila, zatim obelezavanje nevidljivim sprejom, upisivanje u knjigu biraca, zatim pecatiranje na poledjini glasackog listica, koji ima kontrolni kupon. Svaki biracki odbor, na dan izbora, mora da osteti svoj pecat, koji se stavlja na glasacke listice i samo clanovi tog birackog odbora znaju na koji nacin je njihov pecat ostecen. Uz to, glasacke kutije su providne, a postoje i posebne kutije za kontrolne kupone koji se odvajaju od glasackih listica. Pored pet stalnih clanova, u prosirenom sastavu birackih odbora ucestvuju i predstavnici svih podnosilaca izbornih lista. Time je u neposredno pracenje i kontrolu glasanja ukljuceno vise od 20 hiljada ljudi.

Isto tako, specijalne posmatrace toka izbora imace OEBS, Savet Evrope, Kongres lokalnih zajednica, Centar za monitoring, Crnogorski Helsinski komitet i jos neke nevladine asocijacije, tako da se ocekuje oko tri hiljade posmatraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: