Sreda, 07.02.2001.

10:49

"RAST CENA U OVOJ GODINI DO 30 ODSTO"

Izvor: B92

Default images
"U decembru su, posle burnog oktobarskog i novembarskog rasta, cene porasle za 2,7 a u januaru 3 odsto. Strucnjak instituta ekonomskih nauka Stojan Stamenkovic istakao je da najveci deo povecanja odlazi na povecanje usluga, odnosno na povecanje cena komunalija. Cene roba su u januaru povecane za za 1,6 odsto. Nejasno je jos uvek sta ce se desavati sa cenama tokom 2001. godine jer jos uvek nije utvrdjeno kako ce se otklanjati dispariteti i kako ce ta dinamika biti sprovedena", kaze Stojan Stamenkovic, prenosi Radio B92. "Pustena je vest u javnost da bi cena struje u tri maha trebalo da ide gore po dvadeset pet posto, sto kad se skupi iznosi skoro 100 odsto. Nisam siguran u kojoj dinamici u kojim delovima godine i koliki ce biti povratni uticaj tog povecanja na ostale cene, ali ja ostajem kod ocene da ukupan rast cena u ovoj godini ne bi trebalo da preskoci trideset odsto, ako Centralna banka i njen guverner ostanu dosledni u pogledu monetarne politike".

Strucnjaci instituta ekonomskih nauka isticu da je u sektoru plata i uopste zivotnog standarda doslo do nekih promena koje zahtevaju intervencije onih koji kreiraju ekonomsku politiku. Profesor ekonomskog fakulteta i saradnik instituta Milena Jovicic o rezultatima analize kretanje istakla je "relativno zaostajanje plata u vanprivredi, pre svega u obrazovanju". "Mi smo imali jednu vrlo nekarakteristicnu situaciju, da i pored tromesecnog rasta prosecne zarade od 38 procenata u intervalu septembar, oktobar, novembar, imamo istovremeno pad prosecne realne zarade od 11, 3 odsto u periodu novembar na avgust. Medjutim, s obzirom na nisku osnovicu 1999. godine, cela 2000. godina, odnosno ovih 11 meseci za koje imamo obracun, pokazuje porast od nekih skromnih 5,1 procenata. U tom istom intervalu prosecna plata van privrede pokazuje realan pad od 10 odsto", rekla je Milena Jovicic, prenosi Radio B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: