Ponedeljak, 05.02.2001.

22:24

"ZASTITI DOMACU INDUSTRIJU CARINSKIM STOPAMA"

Izvor: B92

Default images
»Mi se ne plasimo konkurencije strane robe na nasem trzistu, ali insistiramo da ona bude ocarinjena na isti nacin kao i nasi proizvodi kada se plasiraju na zapadnoevropska trzista «, ocenili su u ponedeljak pretstavnici domace industrije. Kako prenosi Radio B92, na skupu u Privrednoj komori Jugoslavije, koji je bio posvecen izradi novog Zakona o carinama, bilo je cak i zahteva za zabranu izvoza pojedinih domacih proizvoda.

Stanko Ilic, direktor zrenjaninske fabrike koze »Toza« zatrazio je zabranu izvoza sirove koze. »Nasa stoka nije zarazena bolescu ludih krava i zato je sirova koza veoma trazena na Zapadu. Stranci nude bolje cene od nas, tako da smo mi ostali bez sirovine«, kaze Ilic. On, medjutim, upozorava da domaci proizvodjaci "ne bi zeleli da dozive sudbinu nasih bivsih republika". "Ni jedna od njih vise nema kapacitete za preradu sirovih koza, jer je kompletna sirova koza koja je proizvedena - a koja je visokog kvaliteta kad je u pitanju nasa zemlja - izvezena, tako da su bukvalno prestali sa radom. S obzirom da smo mi kao grana izvozno orjentisani, i da smo u periodu pre ovih dogadjanja bili jedna od najvecih izvoznih grana, da smo izvozili preko 300 miliona dolara godisnje, u interesu toga i da se vratimo na te pozicije, mere koje predlazemo moraju se prihvatiti", zakljucio je on.

Ljuba Todorovic, sekretar Udruzenja za industriju rekao je da su carinske stope za pojedine proizvode u Jugoslaviji cak tri puta nize nego stope za iste proizvode u zemljama Evropske Unije. On je uputio apel Saveznoj vladi da i ona stiti svoju privredu carinskim stopama isto kao i druge zemlje, ako ne i vise od drugih, zbog teske situacije u kojoj se nalazi nasa privreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: