Petak, 02.02.2001.

21:14

PAUELOVO "NE" IDEJI O NEZAVISNOJ CRNOJ GORI?

Izvor: B92

Default images
Novinar "Njujork Tajmsa" Stiv Erlanger ocenio je da bi odluka americkog drzavnog sekretara Kolina Pauela da se sastane s premijerom Srbije Zoranom Djindjicem, ali ne i s crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem mogla da se tumaci kao simbolicno "ne" ideji nezavisne Crne Gore. "Cinjenica je da su Djukanovic i Djindjic po rangu jednako vazni - i jedan i drugi su u vrhu vlasti dve jos nominalno ravnopravne republike. Americka politika u tom pogledu prilicno je dosledna, pre svega zbog implikacija eventualnog otcepljenja Crne Gore po Kosovo ili Republiku Srpsku", istakao je on, prenosi SRNA. Kako prenosi Bi-Bi-Si, Erlanger je naglasio da bi sa druge strane SAD mogle da se predomisle u pogledu opstanka SRJ, kao sto su se predomislile u pogledu opstanka SFRJ.

Crnogorski predsednik Milo Djukanovic izjavio je u petak da su netacni komentari u americkoj javnosti da je izostajanje njegovog susreta sa americkim drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom, poruka Crnoj Gori da treba da odustane od svog puta u nezavisnost. "Ne vidim razloga da je Pauel cutanjem saopstavao takav stav, dakle, ako je to njegov stav, on to moze da saopsti i potpuno javno. Medjutim, americka administracija je vec vise puta saopstila da preferira rjesenje pitanja zajednice Srbije i Crne Gore", rekao je Djukanovic Americkom nacionalnom radiju. Navodeci da je prezentacija zajednice medjunarodno priznatih drzava Crne Gore i Srbije americkoj javnosti tek pocela, Djukanovic je istakao ga tonovi koje je imao prilike da cuje u americkom Senatu i Predstavnickom domu od uticajnijih sagovornika nisu obeshrabrili. "Poruka koju ovog puta saopstavamo americkoj javnosti jeste da je Crna Gora nezaustavljivo krenula putem nezavisnosti i da ce se taj proces apsolutno odvijati nenasilno i demokratski", rekao je Djukanovic, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: