Petak, 02.02.2001.

13:27

BRITANSKA STAMPA O NEMIRIMA U MITROVICI

Izvor: B92

Default images
Cilj albanskih nemira u Kosovskoj Mitrovici je da se iz tog grada oteraju francuski pripadnici medjunarodnih snaga, pise u petak londonski "Tajms". Kako prenosi Tanjug, list istice da Albanci ne vole Francuze, koje optuzuju da su pro-srpski, ali zato vole Britance i zele da oni dodju u Mitrovicu. Reporter "Tajmsa" tvrdi da su posle kratke intervencije britanskih vojnika u Mitrovici nemiri prestali i da su onda lokalni Albanci "prijateljski" razgovarali sa Britancima.

Izvestac "Dejli telegrafa" tvrdi, medjutim, da su za nemire Albanaca u juznom delu Mitrovice krivi Srbi iz severnog dela tog grada. Dosledno prenoseci izjave lokalnih Albanaca list precizira da su "za sve krivi Srbi koji cuvaju most na Ibru". List otkriva da je komandant britanskog bataljona koji je prosle godine intervenisao u Mitrovici, potpukovnik Nik Karter zeleo da vojnicki napadne Srbe u severnom delu grada i, po cenu britanskih zrtava, preuzme kontrolu. Ta ideja tada nije prihvacena ali ovih dana, saznaje "Dejli telegraf", medju mnogim oficirima Kfora o tome se ponovo govori, mada, tvrdi list, komanda medjunarodnih snaga nije spremna za tako rizicne akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: