Petak, 02.02.2001.

21:49

RACUNI INFOSTANA U BEOGRADU SKORO DUPLIRANI

Izvor: B92

Default images
Mnogi Beogradjani koji su ovih dana dobili januarsku uplatnicu Infostana imali su razloga da se iznenade, jer su racuni skoro duplirani u odnosu na prethodne mesece. Predsednik Izvrsnog odbora Skupstine Beograda Nenad Bogdanovic objasnjava da je do tog poskupljenja doslo jer gradski budzet nije vise mogao da pokrije gubitke komunalnih preduzeca koji su nastali kao posledica niskih cena usluga. Na racunima Infostana vidi se da je najvise poskupela vode i grejanja. Kao glavni razlog ovog poskupljenja, Nenad Bogdanovic je istakao veoma nisku cenu vode, gde je 1.000 litara kostalo 1,5 dinara. “To sistem vise nije mogao da izdrzi. Sada ce za 1000 litara gradjani placati 6 dinara sto i dalje nije realna cena”, rekao je Nenad Bogdanovic za B92: "Jedan od efekata koj mi ocekujemo jeste da ce gradjani stvarno povesti malo vise racuna i o potrosnji vode i da ce pokusati da poprave svoje instalacije i da ce ustedeti sami tako sto ce smanjiti potrosnju, prema nasoj proceni za 20-30%. Sledeca stvar koja je poskupela je grejanje. Iako posle ovog poskupljenja Beograd na daljinskom grejanju ima najjeftinije grejanje, ono je poskupelo sa 3,5 dinara po kvadratu na 6 dinara. Realna cena bi bila negde izmedju 15-16 dinara, jer mi svakoga dana u zavisnosti od spoljne temperature platimo za energente oko 22-23 miliona dinara, a od gradjana se prakticno prikupi oko 3-4 miliona".

Predsednik gradske vlade Nenad Bogdanovic rekao je i da je sa novim uplatnicama Infostana poskupelo iznosenje smeca. On je dodao da ce se sve ozbiljnije investicije i dalje finansirati iz budzetskih sredstava i pomoci koju Beograd dobija iz inostranstva, a koja iznosi oko 10 miliona maraka. Upitan da li se moze ocekivati jos jedno poskupljenje u narednom periodu, Nenad Bogdanovic za B92 kaze: "Izuzimajuci grejanja, ne ocekujem bar u sledecih 2-3 meseca da cemo neke cene podizati s tim sto gradjevinsko zemljiste, kako je zakonom definisano, njemu cena raste sa porastom troskova zivota, a to je 2-3 % mesecno. Sto se tice grajanja, moracemo jos jedanputa da podignemo cenu, ali cemo voditi racuna da gradjanima porastu plate pa da onda to uradimo, a sa druge strane, s obzirom na danasnju odluku da smo sve gradjane koji do 28. februara plate svoje zaostale dugove oslobodili placanja kamata, ocekujemo da ce i po tom osnovu imati odredjeni prihod", kaze Bogdanovic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: